Kat Karşılığı inşaat İşlemleri Nasıl Yapılır?
Kat Karşılığı inşaat işlemleri Nasıl Yapılır?
Arsa sahibi olup, arsasını bina yapımında değerlendirmek isteyen kişiler, kat karşılığında bina yapımını tercih edebilirler. Sağladığı kolaylıkların yanı sıra kanunca taraflar koruma altına alındıklarından kat karşılığı inşaat işlemleri kanuna uygun gerçekleştirilmelidir.
Doğabilecek anlaşmazlıklara meydan vermemek için arsa sahibi ve müteahhit, yükümlülüklerinin bilincinde olmalıdırlar. Sözleşmeler tapu dairesi ya da noterlikler tarafından yapılmalıdır.
Kat Karşılığı inşaat işlemleri Süreci Nasıl İşliyor?
Her şeyden önce arsanın imara uygunluğu tespit edilmelidir. Bağımsız bölüm inşaatının belediye tarafından onaylanması da gerekmektedir. Yine aynı şekilde arsa sahibi inşaatın projesini belediyeden onaylatmalı ya da müteahhidi vekil kılmalıdır.
İnşaat ruhsatının belediyeden alınmasından sonra süreç başlar. Anlaşmazlıkların doğmaması adına projenin tamamlanma süresi sözleşmeye konu olmalıdır.
Kat karşılığı inşaat işlemleri için yapılan sözleşmelerde nelere dikkat edilmeli?
Sözleşmede kat irtifakı zamanını, sorumlu tarafı, vergileri, sigorta primleri ve masrafları kimin yükleneceğinin belirtilmesi gerekir. Sözleşme şartlarının yerine getirilmemesi durumunda cezai işlemler sözleşmeye dahil edilerek taraflar güvence altına alınmalıdır. Arsa sahipleri, müteahhitten ya da ortaklarından alacağına istinaden kişisel kefalet talep edebilir.
Sözleşme, varsa diğer arsa hissedarları tarafından da imzalanmalıdır. Sözleşmede imzası bulunmayan hisse sahibi, üçüncü şahıslar tarafından yapılan sözleşmeye bağlı olmayacağı için işlemleri durdurma hakkına sahiptir.
Müteahhidin daire satışını gerçekleştirebilmesi için arsaya ait tapu kaydı kısmi olarak devredilebilir ya da kat irtifaklı tapu işlemleri yapılabilir. Arsa sahibi bunun karşılığında müteahhitten teminat senedi alabilir. Devredilen payların üzerine ipotek konması sıklıkla uygulanan bir yöntem olup, yasaya da uygun hale getirilmiş olunuyor.
Sözleşmenin gerçekleşmesinden sonra imar durumunda değişiklikler söz konusu olursa ve sözleşmeye konu alan genişlemiş ise müteahhit ek kat ya da inşaatı da yapmak durumundadır. Yine bu durum sözleşmeye konu olmalıdır.
Vekaletnameye Dikkat!
Arsa sahibinin, müteahhide vereceği vekalette, gerçekleşecek iş ve işi yapacak kişilere süre sınırlaması belirtilmelidir. Kişiler ve yetkilendirmeler açıkça belirtilmelidir.
Kat karşılığı inşaat işlemleri dışında, Arsa, arazi ve imar-inşaat konularında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki konulara da göz atmanızı öneririz.
Sorularınız ve görüşleriniz için bize her zaman aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.