İş Fikirleri

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak – Maliyeti – Kar Marjı

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak – Maliyeti – Kar Marjı

İçindekiler

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak

Büyük kentlerin kalabalığından gürültüsünden bunalan insanlar kendilerini daha küçük yerleşkelere atıyor.  Yeni iş alanlarına giriyorlar. Son yılların en gözde trendlerin birisi küçük baş hayvan çiftliği kurarak hem sakin bir ortamda yaşamak, hem de para kazanmak elbette.

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Nasıl Kurulur?

Küçük baş hayvan çiftliği kurmak rastgele yapılabilecek bir olgu değildir. Bu iş alanına girmek isteyenler öncelikle olarak Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili yönetmelikleri incelemeli ve ondan sonra böylesine bir adım atmalıdır. İlgili yönetmeliklerde çiftliğin nasıl kurulacağı tüm ayrıntıları ile açıklanmaktadır.

Bu işyeri açılması her yerde yapılamamaktadır ve Bakanlık belli alanda küçükbaş hayvan çiftliği kurulmasına izin verdiğinden bu yerin kurulması için uygun olan yer bulunmalıdır. Bulunan yer kişinin kendi mülkü olabileceği gibi kiralama yöntemine de gidilebilmektedir.

Tüm bunlardan sonra yönetmeliklerin uygun gördüğü biçimde sırasıyla yazlık ve kışlık olmak üzere toplam hayvan kapasitesi ile doğru orantılı olarak ağıl inşası yaptırılmalıdır. Burada öncelikle mimari proje çizdirilmeli, diğer mühendislik çalışmaları eksiksiz olarak gerçekleştirilmelidir. Dilenirse bu aşamada çiftlikte çalışan insanlar için de ek binalar yaptırılabilir.

İkinci aşamada İnşası biten içine bu işe uygun olarak ilgili cihazlar alınmalı ve diğer ekipmanlar yerleştirilmelidir. Sonrasında ise artık hayvan alımı gerçekleştirilerek faaliyete geçilebilir.

Ortalama 100 Hayvanı Olan Küçük Baş Hayvan Çiftliğinin Maliyeti Nedir? 

Rakamlar değişebilmekle beraber ortalama olarak 100 koyun yetiştirmeli bir küçükbaş hayvan çiftliğinin kurulma maliyeti ortalama olarak ağıl kurulumu, hayvan alımı, ekipmanların alımı yem alımı olarak ele alındığında 450-500 bin arasında değişmektedir.

Küçük Baş Hayvan Çiftliğinde Genel Giderler Nelerdir?

Küçük baş hayvan çiftliği genel giderleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağılın genel giderleri ( elektrik, su, telefon, internet vb.)
  • Yem giderleri
  • Veteriner masrafları
  • İlaç masrafları
  • İşyerinde çalışan personelin giderleri olarak ifade edilebilir.

Küçük Baş Hayvancılık Kar Oranları Nedir?

En basit biçimde kar oranları 100 baş hayvancılık için şu şekilde açıklanabilir:

1 kuzudan 1 yılda en az 1 koyun kazanılır ise işletme giderleri genele olarak çıkmakta ve işletme kar etmeye başlamaktadır. 

Sürü içerisindeki hayvanların ortalama olarak yarısı ikinci bir yavru vermektedir. 100 baş hayvan için hesaplandığında genel olarak ortalama 3 yıl içerisinde işletme için yapılan yatırımlar kendini amorti etmeye başlamaktadır.

Küçükbaş Hayvancılık İçin Devlet Teşviki Yada Desteği Nelerdir?

Küçükbaş hayvancılık çiftliği alanında TKDK ve IPARD kapsamında destek almak mümkündür. Bu destekler hibe biçimindedir ve 15.000 – 500.000 Euro’nun %50 -%65’i oranında toplam proje maliyetine göre hibe verilmektedir.

Verilen bu hibeler bölgesel bazda oran olarak değişiklikler göstermekle beraber bu hibe programları belli dönemlerde açılmaktadır. Burada teşvik kapsamında olan değerler ekipman ve makine alımı, projelendirme, inşaat çalışmaları ve danışmanlık, mühendislik hizmet alımı gibi alanlarda olmaktadır.  İkinci el ekipmanların alımı, bina alımı ve canlı hayvan alımı hibe kapsamında olmayan değerlerdir. Ayrıca yatırım sırasında KDV ve Gümrük vergilerinden muafiyet vardır.

Hibe olarak olmasa da KOSGEB kredileri kapsamında daha düşük faiz oranları ile bu alanda verilen çiftçiye özel krediler de alınabilmektedir. Bunun için de KOSGEB tarafından onaylanan ilgili bankalardan birisine başvuru yapmak gerekmektedir.

Küçük Baş Hayvan Çiftliği İşletmenin Zorlukları Nelerdir?

Küçük Baş hayvan çiftliği kurmanın temel zorluklarının başında çok kısa sürede yapılabilecek bir iş olmasıdır. Öncesinde sağlam bir fizibilite çalışması yapılmalıdır.

Kişi eğer bu alanda hiçbir bilgi sahibi değil ise ve mutlaka girmek istiyor ise mutlaka bir bilene danışarak adım atmalıdır.

Hayvan seçimi son derece önemlidir. Kar elde edebilmek amaçlanan kriterler doğrultusunda hayvan tercihi yapılmalıdır. Koyunlar alınmadan teker teker kontrol edilmeli gerekir ise bir veterinerden danışmanlık hizmeti alınmalıdır.

Küçük Baş Hayvan Çiftliğinde Riskler Nelerdir? Nasıl Elimine Edilir?

Böylesi bir işin de diğer tüm işler gibi kendince riskleri vardır. Bu risklerin en başında hayvanların hastalanması riski ve buna bağlı hiç istenmemekle beraber kayıpları söz konusudur ki bunu önlemek için düzenli olarak veteriner kontrolünden tüm hayvanlar geçmeli ve ilaçları, beslenmesi sürekli kontrol altında tutulmalıdır.

Ortaya çıkan bir diğer risk yanlış personel çalıştırılması veya çalışan personelin işi bırakıp gitmesidir bunun oluşmaması için de öncelikle eleman alımı çok sıkı bir kontrol ile yapılmalı ve daha sonrasında  eleman için gerekli işi bırakamayacağı olanaklar yaratılmalıdır.

Yem konusunda da mutlaka bu alanda uzman olan birisi yem alımlarını yapmalıdır.

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurarak Para Kazanmanın Püf Noktaları Nelerdir?

İşin belki de en önemli noktası bu. Herkes kar etmek için işyeri açıyor. Aslında olay çok basit. Yönetmeliğin ilgili standartlarına uygun bir çiftlik açmak.

Doğru ekipmanları kurmak. Doğru hayvan seçimini yapmak ve tüm bunların yanında hayvanlara gereken özeni göstermek.  Satış ve pazarlama alanında doğru bir alt yapı kurulduğu an gerisi kendiliğinden gelecektir.

Küçük baş hayvan çiftliği kurmak ve işletmek ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Küçük baş hayvancılık dışında farklı sektörlerde kendi işini yapmak isteyenler aşağıdaki başlıklara da göz atabilir;

Oto Yıkama Dükkanı Açmak

Öğrenci Yurdu Açmak Ve İşletmek

Evden Ek Iş Yapmak İsteyenlere Alternatif Ek Iş Fikirleri

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Açılış Maliyeti – Giderleri – Vergileri

Franchising Mağduriyeti Yaşamayın. Son Pişmanlık Fayda Etmez

Bir Yorum

  1. Merhaba Sayın İlgili,
    Öncelikle faydalı paylaşımınız için teşekkür ederim. Ben İzmir’de yaşayan bir mühendisim memleketim olan Uşak’ta bir küçükbaş çiftliği kurmayı planlıyorum. İşin kurulması ve yürütülmesi konularında danışmanlık desteği alabilecek bağlantılara ihtiyacım var. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum

    Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu