Hukuk

Tüketici Mahkemesi Hakkında Detaylı Bilgi

Kurumla meydana gelen anlaşmazlıkların çözülebilmesi için tüketici hakem heyeti önem taşıyor. Bu heyetin temel amacı oluşan sorunların tüketici mahkemesine gitmemesini sağlamaktır.

Tüketici Mahkemesi

Bir yerden alınarak kullanılan ürünlerle alakalı tüketici mahkemesi önemli bir göreve sahiptir. Genellikle tüketici hakem heyeti sonuç vermediğinde mahkeme aşamasına gelinir.

Tüketici Hakem Heyeti Tanımı

Kurumla meydana gelen anlaşmazlıkların çözülebilmesi için tüketici hakem heyeti önem taşıyor. Bu heyetin temel amacı oluşan sorunların tüketici mahkemesine gitmemesini sağlamaktır. Birçok sorun mahkemeye başvuru yapmadan çözülebilecek durumda olduğu için bu aracı kuruma ihtiyaç duyuluyor. Tüketici hakem heyetleri 6502 sayılı kanun ve ek yönetmeliklerle düzenlenmektedir. Bu şekilde taraflar daha kolay biçimde çözüm alabiliyor. Elbette zorlayıcı problemlerde ve çözümün olmadığı zamanlarda da mahkeme ile süreç uzayabiliyor.

tüketici mahkemesi

Online Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu

Şehirlerin ilçelerin bünyelerinde tüketici hakem heyeti yer alıyor. İsteyen kişiler buralara doğrudan başvuru yapabileceği gibi internet sitelerinden de form doldurup bilgi alarak işlem yapabiliyor. Şehirlerin kendi kaymakamlık sitelerinde bu form ve detaylar olabileceği gibi çeşitli mecralardan da başvuru olabiliyor. Ticaret Bakanlığı’ndan başvuru için https://tuketici.ticaret.gov.tr/ ve valilik sitelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca Tüketici Destek Hattı olan 175 numaralı telefonu da kullanabiliyorsunuz. E devlet platformunu da şifreniz varsa hemen giriş yaparak devam edebiliyorsunuz. https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi linki üzerinden Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi gerçekleştirilebiliyor.

Tüketici Mahkemesine Gidilirse Ne Olur?

Tüketici ve hizmeti veren kurum arasında anlaşmaya varılamaması halinde tüketici mahkemesine başvuru yapılıyor. Konu ayrıntıları ile alakalı taraflar kendi savunmalarını hazırlıyor ve savalı, davacı taraflar iddialarını belirterek mahkemenin sonlanmasını bekliyor. Mahkeme yoğunluğu ve anlaşmazlık boyutuna göre sonuca farklı sürelerde ulaşılabiliyor. Genellikle büyük davalarda büyük paralar da gündeme geliyor.

Ne Zaman Karar Alınır?

Başvuru yapılan tüketici hakem heyetinin kararı genellikle 3 aya kadar sonuçlanıyor. Karar alındığında da kurumdaki duyuru panosunda bulunabiliyor. İl müdürlükleri, Kaymakamlık binalarına bu sonuçları görmek için başvuru yapılabilir. Mahkemede süre genelde bundan daha uzun sürüyor. Çünkü iki mahkeme arası zaten en az 3 aylık süreyi kapsıyor. Kanıt yetersizliği gibi erteleme nedenleri olursa da 1 sene civarını bulan süreler görülüyor. Fakat kararların uygulanması konusunda tüketici mahkemesi daha çok yaptırıma sahip denebilir. Tüketici mahkeme kararına kesinlikle uymak zorunda kalıyor.

İran Asgari Ücret ve İş Olanakları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu