GüncelKariyer

Uber Ile Para Kazanmak. Uber Sürücüsü Ol, Kendi İşinin Patronu Ol!

Uber ile para kazanmak

Ticari taksiye alternatif olarak ortaya çıkan, özel toplu taşıma sistemi Uber, müşterilerine sunduğu güvenli, konforlu ve rahat bir seyahat deneyimi ile her geçen gün büyümektedir.

Özellikle Avrupa ve Amerika’da hızla büyüyen ve gelişen sistem Türkiye’de de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 

Ticari taksi kullanan müşterilerin, yayın olarak taksilerden şikayet ettiği konuların genellikle Uber’de yaşanmıyor olması, Uber’in hızlı büyümesinde en önemli etken olmuştur.

Uber, kendi aracı yada kiraladığı bir araçla taşımacılık yapmak isteyen girişimcilere fırsatlar sunarak kendi işinin patronu olma olanağı sağlamaktadır.

Uber’de kayıtlı hiç bir araç Uber’in kendisine ait değildir. Kendi aracı ile taşımacılık işi yapmak isteyen kişiler, Uber’e kaydolarak aracı ile ticari taksi gibi çalışıp para kazanabilmektedir.

Uber ile para kazanmak için öncelikle temiz ve bakımlı bir aracınızın – mümkünse yeni model – olması gerekiyor.

Araç bilgilerinizle beraber sisteme kayıt olduktan sonra, cep telefonu uygulamasını takip ederek, size yakın bir noktada müşteri talebi olduğunda müşteri size yönlendirilir ve siz ilgili adrese giderek müşteriyi alıp gitmek istediği noktaya bırakırsınız. Ücret ödemeniz Uber tarafından doğrudan sizin hesabınıza aktarılır. 

Uber’e kayıtlı sürücü olmak için gerekli şartlar nelerdir?

Uber’in şirket politikaları gereği, müşteri memnuniyetine çok ciddi anlamda önem verilmektedir. Müşterilerin, seyahat deneyiminin ardından, Uber uygulaması aracılığı ile hem sürücü, hem araç hem de hizmet kalitesini ölçmek amacı ile değerlendirme yapması istenir.

Bu değerlendirme neticesinde hem araç sürücüsünün hem de kullandığı aracın bir puanı oluşur. Eğer bu puanlar düşük ise sürücü ile sözleşme iptal edilir. Sürücünün, müşteri değerlendirme puanları iyi ise çalışmaya devam edilir.

Uber sürücüsü olabilmek için aşağıdaki şartlar gereklidir;

  • Sağlık raporu,
  • Sabıka kaydı,
  • En az 3 yıllık ehliyet,
  • 21 yaşından büyük olmak
  • Kendisine ait yada kiralık bir VIP araca sahip olmak (Mercedes Vito gibi)

Bu şartları sağlayan sürücü adayları sisteme başvuru yaptıktan sonra, çalışmak istediği bölgeyi ne kadar tanıdığı ile ilgili bir “harita testine” alınır.

Testi ve değerlendirmeyi geçen sürücü adaylarına Uber Sürücüsü lisansı verilir.

Uber sürücü lisansına sahip kişilere Uber uygulamasında kullanabileceği bir hesap açılır ve bu hesap üzerinden, müşteri kabul etme ve ödeme işlemleri yapılır.

Uber sürücüleri ne kadar para kazanır?

Uber’de sürücülere ödenen para cirodan %75 dir.

Yani siz 100 tl’lik bir seyahat gerçekleştirirseniz, hesabınıza 75 tl ödenir. Toplamda ne kadar kazanacağınız, ne kadar müşteri kabul ettiğiniz ve seyahat süreleri ile aynı oranda artar. 

%25’lik kesinti ilk aşamada kulağa pek hoş gelmiyor ancak Uber ile taşımacığın, normal ticari taksiye oranla %20 civarında daha pahalı olduğunu göz önünde bulundurursanız aslında net kazancınız, ticari taksiye oranla hemen hemen aynı olmaktadır.

Örneğin, ticari taksi ile gidilen bir mesafede taksimetre 100 tl yazıyor ise Uber’de bu rakam ortalama 120 tl’dir. Uber, bu rakam üzerinden %25 kesinti yaparak size 90 tl ödemektedir. 

Tüm bunların yanında, ticari taksi sürücülerinin ödediği, plaka kirası, taksi durağı ücreti ve aradaki komisyonlar Uber ile taşımacılıkta söz konusu değildir. Sadece aracınızın bakımı, sigortası, vergisi ve yakıt masrafları gerçek gider kalemidir ve bu giderler zaten ticari takside de söz konusudur.

Görüleceği üzere, ticari taksideki ekstra masrafları çıkarırsanız aynı mesafe için kazancınız, ticari taksiye göre yaklaşık aynı olmaktadır.

Sonuç;

Yukarıda göreceğiniz gibi, yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan ve tamamen yasal olan bu sistemde yer almak ve Uber ile para kazanmak için siz de kendi aracınızla sisteme kayıt olabilir ve para kazanmaya başlayabilirsiniz. Üstelik bu iş için tam zamanlı çalışmanıza gerek kalmaz. Akşamları yada hafta sonları, dilediğiniz zaman cep telefonu uygulamanızdan sistemi açar ve müşterinizi beklersiniz, istemediğiniz zaman kapatırsınız.

2018 yılında yapılan yasal değilikliklerle Uber’in ticari taksi amacı ile kullanılması yasaklanmıştır. Sadece turizm amaçlı taşımacılık yapılmasına izin verilmiştir.

Uber ile para kazanmak için Ticari taksicilik sistemini daha yakından tanımalı ve sistemin nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. Bu amaçla yazılmış aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz.

Ticari Taksiye Alternatif Olan Uber Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ticari taksi şoförü olmak yada ticari taksi yatırımı yapmak için ise aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.

Ticari taksi şoförlüğü ne kadar para kazandırır? Taksiciliğin sırları nelerdir?

Ticari taksi yatırımı nasıl yapılır? Taksi plakası alım satımı ve kiralaması nasıl yapılır?

Sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

50 Yorum

  1. BİRE KERE TÜRKİYEDE UBER YASAL DEĞİLDİR TÜRKİYEDE D2 BELGESİ VARDIR BU BELGE TURIZM ADI ALTINDA VERİLİR OTELLER GİBİ YERLERE UBER TAMAMEN KORSANDIR HABER YAPARKEN DOĞRU HABER YAPIN YOLCULARA 325 TL ARAÇ KULLANANLARA 5000 TL CEZASI VARDIR

    1. OTELLERE DERKEN OTELE GELENLERİ GELECEKLERİ YERDEN KARŞILAMAK TURISTLERİ TOPLU HALDE GEZDİRMEK GİBİ

    2. arkadaş uber internet sağlayıcıdır aynı hepsı burada .com gibi.ordan çicek sipariş ediyorsun,uberden özel araç.neticede özel araç ta faturasını kesip devlete vergi veriyor,kaliteli hizmet alıyor

  2. arkadaş taksici her halde , belliki derdi çok…… istanbulda plakalar 2 milton değerine giderken taksiler hurdalığa doğru gidiyor… devlet o kadar teşvik vermesine rağmen halen döküntü araçlar ile öalışıyorlar.. şöferlerin konuşması davranışına girmiyorum bile… taksi şöförlerine ve sahiplerine herşey müstehak umarım uner gibi kaliteli servis sağlayıcıları çoğalır ve çürükler aradan temizlenir

  3. sabiha gökçen havalimanına yapılan saldırıca taksicilerin fahiş fiyatlarla alçakça vatandaştan para istediklerini unutmadık…

  4. Uber tamamen korsan yasal olmayan bir uygulamadır.taksi sektöründe yaklaşık 50000 kişi iş kovalıyor bunlardan %2 veya %3 ü müşteriye saygısı olmayan kısa mesafe sevmeyen insanları nasıl dolandırıp 2.3 işte parayı bulurum düşüncesine sahip Hırsız tayfası var bunları beden dili ile çok rahat anlayabilirsiniz.bunların takıldığı yerler belli taksim ,Yenikapı İDO ,Sultanahmet ,Beşiktaş iskele ,Sirkeci,otogar buralarda park halinde olup şöför bozuntusu dışarda bekleyen çakallara binmeyeceksiniz. Bİ taksi kullanın ama Uber asla , yasal değil hırsızdır çünkü Osman yazmış Taksicilere müstehaktır diye o laf gün gelir senin karşına çıkar yersin lafını 1.700.000 tl plaka alıcaksın binbir eğitimden geçip sürücü kartı ,sürücü belgesi, belediye ruhsatı ,sabıka kaydı, ehliyet gbt ,sağlık raporu , vergi levhası, oda üyeliği,dernek payı,toplu ulaşıma yeterlilik belgesi,A1,sigorta,kasko,faaliyet raporu,şöför gelir vergisi , araç sahibi kazanç vergisi,kazanç beyannamesi elde ne var aylık kira7500 tl herşeyin resmî olduğu halde şimdi Ubere bakalım 1 tane Vito içine 10000tl modifiye akıllı cep telefonu 3 yıllık ehliyet d2 belgesi haftalık kazanç 6000tl vergi yok fiş yok bumu haklı rekabet ehli insaf beee
    Haaaa bide unutmadan o sizin uygulamaya yüklediğimiz kredi kartı bilgileri var ya Uber sayesinde Amerika’da korunaklı bi yerdedir umarım bi iş için gbt nizi isterse devlet kurumlarından biri uberi arayın size mail atar…

    1. Teknolojiyle bas edilmez. Kazikladiginiz yeter artik. 200 Gr pkaka 1,7 milyon boyle bisey dunyanin neresinde var. Kiranin yuksekliginden dert yaniyorsan al sana Uber kira derdi yok. Ozellikle havaalani bolgelerine normal taksiyi sokmamak gerek. Turist diye onune gelen yabanciyi kazikladilar ulkenin imaji ortada.

    2. anladık tek ihtiyaç D2 belgesi ceza yememek için onu o yüzden alıyorlar yani avrupa amerikadan farkı buymuş , sağol. Gerisi Maliye filan Polis durdursa da o yüzden birşey yapamıyor yani.

    3. taksicilere müstehak yıllardır ne dolandırmadıkları turist nede kendi vatandaşımız kalmadı sırf adres bilmiyorum sanarak aynı adrese uzak yoldan götürdü soyleyincede allah kuran dedi bırak en azından burunları sürtsün
      İyi olup kendini bilenleri tenzih ederim lütfen üzerine alınmasınlar.

  5. Taksici arkadaşlar kusura bakmasın. Ticari araçlar demek ki memnun etmiyor vatandaşı, alternatifleri değerlendiriyorlar. Ankaraya gittim hâlâ hyundai, Fiat albea araçlar var.

    Plaka, durak vb gibi ücretler vermeniz bizi bağlamaz kusura bakmayın. Vatandaş ödediği paraya ve aldığı hizmete bakar.

  6. Taksici avına çıkıcam, UBER ile dalaşan eşkiya taksicileri eşek sudan gelinceye kadar dövücem, hadi bana da yapın afranızı bir tarafınız yiyorsa. Ortaçağ ülkesinden manzaralar, sen kimsin şehir eşkiyalığı yapıyorsun, tehdit darp vs yapan taksicilerin anında men edilmesi lazım meslekten, ama hapishaneler dolu o yüzden sokakta biz kesmek zorundayız maganda taksicinin biletini…

  7. Maaleaef yasaklama ile UBER’den kurtulmak mümkün değil. Benzer uluslarası küralama sistemi otel, ev. VB içinde var. Geçen sene üsküp seyahatimde 1 haftalık oda kiralamıştım. Kredi kartıyla ödüyorsun, paranın bir kısmı ev sahibine bir kısmı şirkete (MNBA) gidiyor. 1.7 milyon TL taksi plakasına veren yanmıştır. Satabilen satsın. Zaten taksi plakasına o parayı vermek akıllıca değildi.

  8. Şimdi taksicilerin %2-%3 gibi bir oranının kötü olduğunu söylemek en hafif tabirle ahlaki değildir. Ben 40 yaşındayım hayatım boyunca bindiğim taksinin sayısı yoktur ve diyebilirim ki %2-%3 oranı ancak düzgündür. Maalesef ne eşimi ne de çocuğumu taksiye bindirmiyorum tandığım durak dışında. O tanıdığım durak dediğim yerde bile konuşmasını bilen bir uber sürücüsü standartlarında kültür ve insani değerler taşından şöför sayısısı 3-4 dür.

    Serbest piyasa böyle birşey işte adam gibi hizmet veren bir şirket çıkar ve ortalığı süpürür. Bu daha başlangıç. Zaten taksicilerin birşeyi savunması, biz normal insanlarız iyi hizmet veriyoruz demesi çok yersiz. Başkanları olduğunu iddia eden bir oluşumun yaptığı açıklamaları gören türk halkı zaten bildiğini tasdiklemiştir.

    Uber yasal olmayabilir ama taksiler ne kadar yasaldır? Götürü vergisi veren ve 1.7 milyon plaka parası olan bir sektör ne kadar temizdir? Hepsi alenen vergi kaçakçısıdır aslında. Türkiyede değeri 1.7 milyon olup vergi neredeyse hiç ama hiç vermeyen bir sektör var mı?

    kusura bakmayın çok az da olsa düzgün taksicilere tavsiyem ubere geçin farkınızı belli edin.

  9. Beter olun plaka sahipleri senede 100 bin kira alıp 2600 gibi komik vergiler verdiniz.yarin onur gün yalvaracaksınız 2500 e kiraya vereyim de çalıştırın diye dahada beter olun insallah

  10. Uberi destekliyorum 2000 model fıatla gezmekden iyidir taksıde denetım yok ıpını koparan dıreksıyona gecıyor çogunun belgesı bıle yok Kalıtelı hızmet ıstıyoruz adam yakcak sıgarasını elınde telefon argo argo konuscak tıp ı kaymıs salmıs kendını bu mudur hhızmet çok ıyı oldu uber inşalllah taksıler kalkar heryer uber olur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu