Yapı Kullanım izin Belgesi Nedir?
Yapı Kullanım izin Belgesi Nedir?
Dünya genelinde inşaat sektörü artarak varlığını sürdürmektedir. Nüfusun da artmasıyla yeni yerleşim yerleri inşa etmek önemli bir ihtiyaç haline gelmektedir.
Bir binanın meydana gelmesi bir anda olmaz. Zira devlet, çeşitli kurallar getirmektedir. Alınması gereken belgeler, inşaatın hangi şekil üzerine ve ne gibi kriterlere göre yapılacağı gibi şartların yerine getirilmesini istemektedir. Bu belgelerden bir tanesi de “Yapı Kullanım izin Belgesi” adındaki belge olmaktadır.
Yapının Tanımı
Yapı (iskan), barınmak veya başka amaçlar için yapılan dört tarafı çevrili mimari bir alan anlamına gelmektedir. Yapı tam olarak meydana geldikten sonra onu kullanmak için izin belgesinin alınması gerekmektedir.
Yapı Kullanım izin Belgesi
İmar Kanununun 30. maddesine göre düzenlenen bu belge, o yapının inşaatının ve kullanımının uygun olduğunu belirtmektedir. Valilik veya bulunulan belediyeye bağlı olan İl Özel İdaresine başvuru yapılarak bu belge alınmaktadır.
Başvuru yapıldıktan sonra teknik denetmenler yapıyı yerinde incelemektedir. Eğer teknik ekip yapıyı yerleşim için uygun görürse elektrik, su, telefonla ilgilenen kurumlara verilen dilekçelerle binanın yerleşime uygun olduğunu mal sahibi belirtmektedir.
Noterin verdiği onay belgesi Yapı Kullanım izin Amirliğine verilmektedir. Vergi, katkı payı ve benzeri harçlar ödendikten sonra belgeyi almaya hak kazanılmış olmaktadır. Böylece binanın yasal olarak oturmaya uygun olduğu tescillenmiş olmaktadır.
Yapı kullanım izin belgesi bir apartman için alınacaksa istendiği takdirde apartmanın sadece bir bölümü içinde alınma imkanı bulunmaktadır.
Karıştırılmaması gereken bir husus bulunmaktadır. İnşaatına başlanılan bir yapı için Yapı Ruhsatı Belgesi alınmaktadır. Yapı Kullanım izin Belgesi ise yapı tamamlandıktan sonra kullanılabileceğine dair verilen bir belgedir. Projedeki belirtilen mimari yapıya uygun olmayan binaların bu belgeyi alma imkanı olmamaktadır.
Türkiye’deki binaların geneline baktığımızda bu belge bulunmamaktadır. Neticesinde binalar kaçak hükmüne düşmektedir. Binaların devlet nezdinde varlığını ispatlamak ve yasal yollarla yapıldığını göstermek adına bu belge önem arz etmektedir.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki başlığa da göz atmanızı öneririz.
İskan nedir? İskan nasıl alınır?
Ayrıca, emsal ve imar konuları ile ilgili tüm sorularınız için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.