Okul Kantin İşletmeciliği Yapmak. Maliyeti ve Kar Marjı
Okul kantini işletmeciliği, okul kantini çalışma şartları, kantin ihalesinde ve açılmasında gerekli evraklar, maliyeti, kar marjı (aylık ciro)
Okul kantini işletmek, son yıllarda oldukça revaç kazanmış bir iş fikri. Bu nedenle biz de bu makalemizde okul kantin işletmeciliği, okul kantini çalışma şartları, kantin açmak ve kantin ihalesi için gerekli evraklar, kısacası okul kantini açmak ile ilgili tüm bilgileri sizinle paylaşacağız.
Ayrıca okul kantini işleten var mı, varsa dikkat etmesi gerekilen konular neler, bilgilerini yorum bölümünde paylaşması okul kantin işletmeciliği yapmak isteyen kişileri birinci ağızdan yol gösterecektir.
İçindekiler
Tüm Detaylar ile Okul Kantin İşletmeciliği
Eğitim kurumlarının çoğalması ve alım aşamasında girişimciye büyük olanaklar sağlanması okul kantini açmak konusunda kişileri arayışa sürüklemektedir. Aynı zamanda diğer sektörlerde olduğu gibi müşteri konusunda da girişimciye herhangi bir sorun yaşatmamaktadır. Çünkü Türkiye genelinde yaklaşık olarak 30 bin adet okul bulunmaktadır ve her okulun boyutuna göre değişkenlik göstermekle beraber en az 400 öğrencisi bulunmaktadır. Durum böyleyken okul kantini açmak oldukça az riski olan bir iş koludur.
Kantin Açmak İçin Gerekli Şartlar?
Kantin açmak için; ustalık, kalfalık veya dükkan açma gibi belgelere ihtiyacınız olacaktır. Bu belgelere ek olarak; hijyen sertifikası, helal gıda satış sertifikası gibi belgelerinizi yanınızda bulundurmanız iyi olacaktır.
Okul Kantini İşletmek İçin Gerekli Evraklar Neler?
Kantin işletmesi için gereken belgeler aşağıda sıralanmıştır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Sabıka kaydının bulunmaması
- İlkokul mezunu olunması
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgah belgesi
- İmza sirküleri
- Meslek veya esnaf odasına kayıtlı işinizin olmaması
- Gerçek kişi olunması (Şirket, vakıf, dernek başvuruları dikkate alınmayacaktır.)
Bunlara ek olarak, kantin işletmeciliğine girebilmeniz için ustalık veya kalfalık belgelerini edinmeniz gerekir. Bunları tedarik etmek için de İl ya da İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gitmeniz, orada çıraklık eğitim formu doldurarak sonrasında çıraklık eğitim merkezinde eğitim almanı gerekir. Sınavları başardıkça, ustalık belgenizi de aldığınızda okul kantini işletmek için ihalelere katılabilirsiniz.
Kantin İhalesi İçin Gerekli Evraklar?
- Okul Aile Birliği hesabına, kiralanan kantin için yıllık bedelinin %3’ünün yattığını gösterir banka dekontu veya bankadan alınacak Teminat mektubu aslının eklenmesi.
- Nüfus Cüzdanınızın önlü arkalı fotokopisi
- Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış “Sabıka Kayıt Belgesinin Aslı”, belgenin son 6 ay içinde alınmış olması gerekir.
- En yakın sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporu (Akciğer grafiği çekilmiş)
- Millî Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmelik 20. Maddede açıklandığı üzere, Kantin İşletmeciliği Ustalık Belgesi’ne sahip olunması gerekir. Bu yoksa, ihaleye katılanlardan; ustalık belgesi, iş yeri açma belgesi, kalfalık belgelerinden biri istenir. Yukarıda sayılanlar yoksa “kurs bitirme belgesi” istenecektir.
- İl Kantinciler Odasına müracaat edilerek, üzerine kayıtlı başka işletmesi bulunmadığına ve ihale yasağının olmadığını gösterir belgenin aslı gerekir.
- Son olarak teklif mektubu eklenir.
Okul Kantini Çalışma Şartları
Okul kantini çalışma şartları, kantini işletenlere ve çalışanlara göre değişir. Bunu iki taraf içinde ayrı olarak ele almak gerekir.
Okulun büyüklüğü, tam gün veya sabahçı, öğlenci şeklinde eğitim verme durumuna göre değişmektedir. Okul açılmadan en az 1 saat önce açılmalı ve öğrencilerin ve öğretmenlerin taleplerini karşılayacak şekilde hazır olmalıdır.
Ders aralarında teneffüs için hazırlık yapmalı ve teneffüs aralarında hızlı hareket etmelidir. Bunun içinde gerekli ve yeterli personeli her zaman olmalıdır.
Kantin İşletmeciliğinde Gereken Hijyen Kuralları Nelerdir?
Her okul kantini de tıpkı restoranlar gibi çeşitli hijyen prosedürlerine uymakla yükümlüdür. Yapılan denetimler sonucu yeterli seviyede temizlikte olmayan kantinler mühürlenerek satış işlemine son verilmektedir. Aynı zamanda personelin bulaşıcı bir hastalık taşımaması ve eldiven bone gibi gereçleri kullanması da zorunlu şartlardır.
- Kişisel bakımınız, beslenme, sağlık şartlarına bağlı olarak kantini düzenlemeniz,
- Çalışma disiplinine sahip olmanız,
- Temiz ve düzenli olmanız,
- Sabırlı bir insan olmanız, güler yüzlü ve sorumluluk olmazsa olmaz kuraldır.
Bilinir Markalarla Çalışın ve Özenli Olun!
Kantin işletenler, ucuz mallara yönelme eğilimine gidebiliyorlar. Bu durumda, öğrenciler, tanınmayan ürünleri almamayı isteyeceklerdir. Bu sebepten; ürünleri güvenilir markalardan almak, son kullanım tarihi ve diğer kullanım koşullarına özen gösterilmesi gerekir. Piyasada sevilen takip edilen markalarla çalışmak doğrusudur.
Öğrencilerin yoğunluğundan, yiyecekleri dağılmış bir şekilde servis edebilirsiniz. Bundan dolayı teneffüs öncesi hazırlıkların yapılması ve öğrenci yoğunluğunun önlenmesi gerekir. Kaliteli ve iyi hizmet vermelisiniz; sağlıksız ve pişmemiş ürünlerin servis edilmesi uygun görülmeyecektir.
Okul kantini Açmanın Avantajları
Okul kantini açmak her ne kadar dışarıdan bakıldığında riskli ve güvensiz görünse de girişimciye hem teşvik hem de satış işlemine geçildikten sonra sağladığı avantajlar oldukça çekicidir. Her işletmede ilaç görevi gören sabit müşteriler, okul kantininde sürekli yenilenmekte ve sabit kalmaktadır. Aynı zamanda açık gıda olarak satılabilecek ekmek arası tavuk döner veya sandviç tarzı ürünler de yüksek kâr ile müşteriye sunulabilir. Aynı zamanda çalışılan alanın dar olması fazla eleman çalıştırmaya gerek göstermez. Bu sebeple bu yönden de parasal anlamda katkısı yüksektir.
Okul Kantini Açmanın Dezavantajları
Okul kantini, gıda üretilen ve satılan bir alan olması sebebiyle sürekli ağır denetim altında tutulmaktadır. Bu sebeple okul kantini açmak, temiz, düzenli ve özverili bir çalışma sistemi gerektirmektedir. Bu sistem zorluğundan dolayı bir dezavantaj sayılmaktadır.
Kantin Açma Maliyeti Ne Kadardır?
Kantin açma maliyeti; okulun bulunduğu bölgeye ve ihaleye katılan sayısıyla doğru orantılı bir artış gösterir.
Okul kantini açmak için gerekli olan maliyet, eğitim kurumuna göre farklılık göstermekle beraber, ihale sistemi ile yapılmaktadır. İhaleyi kazanma durumu sonrasında ise ortalama 25 bin ila 40 bin TL arasında bir maliyet gerekmektedir. Bunda açma masrafları, vergiler ve dekorasyon, kantin büyüklüğü nedeni ile tutarda değişiklik olabilir.
Kantin İşletmeciliğinde Kar Marjı
Okul kantini işletenlerin kar marjı, kantinin açıldığı bölgeye ve mahallenin konumuna göre değişkenlik gösterebilir. Düzenli ve titiz çalışmayla; okulun konumu, mahallenin refah seviyesi gibi şartlara göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin; devlet okulunda ki kantin işletmesiyle, özel okuldaki kantin işletmesinin kazançları arasında çok büyük farklar olacaktır.
Okul Kantini cirosu Tahmini rakamla 25-40 bin TL arası bir ciro elde edilmesi mümkündür. Bu durumda kantin işletmek karlı mı sorusunun cevabı işleten kişiye bağlı olacaktır.
Kantin İşletmeciliğinde Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler
Kantin işletmek kolay gibi gözükse de “riskli bir iştir.” Kuralına uygun işletildiğinde karlı bir iştir. Burada dikkat edilmesi gerekenler, özenli ve itinalı sürdürülebilir olmasıdır. Bunları yaptığınızda bu işte başarılı olmanız mümkündür. Kişisel bakımınıza önem gösteriniz. Ürünlerin düzenine dikkat ediniz. Öğrencilerle, iletişiminizi güler yüzle sürdürünüz. Öğrencilerin bir anda hücum etmesine alışmanız gerekir.
Kantinler, öğrencilerin vazgeçemediği yerlerdir. Burada, sürekli iletişim halinde olmanız önemlidir. Öğretmenlerle etkileşiminiz en iyi düzeyde olmalı, onlar sizin için birer müşteri ne de olsa, yardımsever olun ki sonunda kazanan siz olursunuz.
Makalemizde okul kantini işletmeciliği, okul kantini çalışma şartları, kantin ihalesinde ve açılmasında gerekli evraklar, maliyeti, kar marjı (aylık ciro), gibi konulara değindik.
Okul kantini açmak ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Daha farklı iş fikirleri için aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz;
Halı Yıkama Dükkanı Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Kırtasiye Dükkanı Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Kuruyemiş Dükkanı Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Çocuk Oyun Merkezi Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti ve Kar Marjı Nedir?