İş Fikirleri

Dönerci Dükkanı Açmak Maliyeti ve Kar Marjı

Yıllarca kendi işini kurmak isteyen ve bu uğurda birçok plan yapan insanlar yatırımlar konusunda seçici davranıyor. Elbette önemli olan nokta kendi işinin patronu olabilmektir. Birçok farklı iş fikirleri söz konusu olsa da kazanç noktasında en iyi etkiyi sunanlardan bir tanesi kuşkusuz dönerci dükkanı açmak fikridir. Nedeni ise insanların her zaman temel ihtiyaçlarından bir tanesi olan yemek içeriyor olmasıdır.

 

Dönerci dükkanınızın tavuk mu yoksa et mi üzerine kurulu olup olmayacağına karar vermelisiniz. İkisini beraberde kurmanız mümkün olduğu için de seçimleri bu noktada belirleyici olan yönde ayarlamalısınız. Döner dükkanı malzemeleri hem et hem de tavuk için de aynıdır. Bu yüzden beraber satışını gerçekleştirmek çok daha doğru karar olacaktır.

 

İçindekiler

Döner Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler

Öncelikle döner dükkanının seçimi çok önemlidir. Dükkan seçimlerinde maliyeti etkileyen faktörün yer ve büyüklüğe göre değişmesi söz konusu olduğu için bu noktada tespitler önemlidir. Satışınızın yüksek olabileceği bir yer bulduğunuzda dükkanınıza malzeme almanız gerekecektir. Döner dükkanı açmak için gerekli malzemeler arasında en önemlisi kuşkusuz döner tezgahıdır. Kaliteli olmasına dikkat etmeniz gerekirken uzun süre sorunsuz çalışması gerekir.

 

Paket servisi dönerci dükkanında en önemli kazanç yapısı olurken paketleri taşıma için de motosiklete ihtiyacınız olacaktır. İlk etapta bir adet almanız daha doğru olacaktır. Paketleme dışında dükkan içi masa, sandalye ve dekorasyon ürünlerini de almalısınız. Dikkat çekici olmasının yanı sıra nezih bir ortam oluşturmanız da müşteri memnuniyeti açısından önemlidir.

 

Döner Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Herhangi bir dükkan açmak için yasal yollara başvurmanız ve kurallara uygun şekilde süreci tamamlamanız gerekir. Belediyeden, itfaiyeden ve maliyeden almanız gereken izinler söz konusudur. Bu konuda mutlaka eksiksiz belge sunmanız gerekir. Döner dükkanı açmak için gerekli belgeler listesini şu şekilde sıralayabilir;

 

  • Dükkanı açacağınız bölgenin il veya ilçe maliyesinden vergi levhası,
  • Fotoğraf (Son 3 ay içerisinde çekilmiş olmalı ve mutlaka güncel hali yansıtmalıdır.)
  • Arkalı önlü kimlik fotokopisi,
  • Tapunun fotokopisi ya da yapılan kira sözleşmesinin bir adet fotokopisi,
  • İmza sirküleri,
  • Yangın önleminin alındığını gösteren resmi belge,
  • Sabıka kaydı,
  • Esnaf odasına kayıt,
  • İş yeri ruhsatı

Dönerci Açma Maliyeti

Kurallara uygun şekilde dönerci dükkanı açmak için karar verdiğinizde maliyet hesaplamasını çok iyi yapmalısınız. Hesaplamalar konusunda bütçenize uygun adımlar atmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Dönerci açma maliyeti hesaplamalarında en fazla yer kaplayan gider dükkan kirasıdır. Kiraya ek olarak dükkan içi malzeme, tadilat ve resmi başvurularda ki giderler hesaba katılmalıdır.

 

Döner dükkanı için alan kendinize ait ise çok büyük bir masraftan kurtuldunuz demektir. Ayrıca dükkanlar çok değerlidir. İleride sektörden çekilmiş bile olsanız, dükkan bedeliniz satmanız halinde sizi kurtaracaktır. Ancak kiraysa çoğu işletmeler bir de hava parası isterler. Bunu da göz önünde bulundurmalısınız.

 

Tüm ihtiyaçlar tamamlandıktan sonra da döner dükkanı dekorasyonu için doğru tercihler yapılmalıdır. Genel itibari ile bakıldığında kaliteli ve talepleri karşılayacak düzende 40.000 ila 70.000 TL civarı maliyet söz konusudur.

 

Dükkanı açtınız, ancak bu dükkanda çalışacak ustaya ve diğer elemanlara ihtiyacınız olacaktır. Bu sizin alacağınız eleman sayısınız ve vereceğiniz maaşa göre farklılık gösterecektir. Ancak iki eleman dahi olsa başlangıçta ödeyeceğiniz sigorta ve başlatma giderlerine ek olarak ilk ay maaşları ile birlikte en az 8.000 TL gideriniz olacaktır.

 

İşletmeler ilk açıldıklarında genel olarak kendilerini reklamlar vererek halka duyururlar. Bu reklamlar broşür dağıtmak, yerel gazete ve radyoda tanıtım yapmak, yerel haber sitelerinde banner reklamlar vermek şeklinde çeşitlenebilir. Maliyetiniz sizin reklamınızın yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 1000-10.000 TL arasında değişecektir.

 

Dükkan açma maliyetine ek olarak da ilk süreçte hukuki açma bedelleri ve diğer giderlerde ek olarak  5 – 10 bin TL’de nakit olmalıdır. Dönerci açmak kaça mal olur noktasında belirlemiş olduğumuz tutarlar tahminidir. Ortalama bir fiyat değerlendirmesi üzerinden yapılmakta olup dükkanın yerine ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir.

 

Dönerci Dükkanı Açmak İçin Gerekli Sermaye

Her işletme açılırken, gün olurda ya batarsam risklerini beraberinde getirir. İş Kurmak İçin Kredi Nasıl Alınır? konulu makalemizde konulu makalemizde eğer sermayeniz yoksa, işletmeniz için nasıl kredi kullanabileceğinizi detaylı olarak belirttik. Bir de işletmeniz için KOSGEB desteği alabiliyor musunuz detaylı olarak araştırmanızı talep ederiz.

Sermayeniz hiç yoksa ve tamamen borçlanarak bir işletme kuracaksınız, batmanız halinde size bedelleri çok daha büyük olarak dönecektir. Mümkünse kişisel biriminizle yola çıkmanız, sizi ileride işlerin kötüye gitmesi halinde daha dayanıklı kılar. Batmanız halinde ise büyük borçların ödenmesinden kurtarır.

Günümüzde yaşanabilecek bir ekonomik kriz, sosyal bir olay, salgın hastalıklar (örneğin; bir dönem kuş gribi yaşanması nedeni ile bir çok tavukçunun iflas etmesi) nedeni ile satışlarınız ciddi anlamda etkilenebilir. Eğer kişisel sermayeniz varsa bu dönem borç yükünüz olmayacaktır. Gelir düşse bile gider de düşük olacağından bu tarz kriz dönemlerini atlatmanız, borçlu işletmelere göre daha muhtemeldir.

Yine battığınızı farz edelim. İflas bayrağını çektiniz ve sektörü bırakmaya karar verdiniz. Dükkanı içindeki malzemeler ile birlikte sattınız. Eğer bu noktada borçlarınızı kapatamadıysanız, aylarca, belki de bu dükkanın borçlarını temizlemeye çalışacaksınız. Ödeyemediğiniz takdirde hakkınızda icra takibi bile yapılması muhtemel hale gelecek, alacaklılar ile aranızdaki bağlar ve güven ilişkisi sarsılacaktır.

Genel olarak bu sorunları yaşamamanız için en azından sermayenizin %70-80 lik kısmını kendi öz sermayenizden karşılamaya çalışın. Kalan miktarla borçlanma yoluna gidebilirsiniz. Bu borç miktarını ödemeniz çok daha kolay olacaktır. Batmanız halinde elinizdeki sermayeden olsanız bile büyük borç miktarları ile başbaşa kalmamış olacaksınız.

Döner İşi Kar Marjı

Her ticaretin kendine göre belirli bir getirisi söz konusudur. Getirisi olmayan bir işe girişmek ise tamamen yanlış bir yatırımdır. Ama her işin de kazanç getireceği anlamı taşıdığı düşünülmemelidir. Döner işi kar marjı hesabı da mutlaka işin nerede ve hangi şartlarla yürütüleceğine bağlıdır. Bu yüzden seçimler kar marjını belirleyen en önemli özelliktir. Dönerci işinde para var mı sorusuna gelecek olursak da doğru adımlar kazancı belirleyecektir. Gider ve gelir hesabına bakıldığında tutulan bir yer olduğunuzda çok iyi kazançlara ulaşabilirsiniz.

 

Dönerci Açmak İçin Ustalık Belgesi Şart Mı?

Yaptığınız hesaplamalar neticesinde dükkanı açmak için engelde kalmayacaktır. Belirli şartlar ve kurallar söz konusu olurken dönerci açabilme de ustalık belgesi olup olmadığı da önemli konulardandır. Dönerci açmak için ustalık belgesi şart mı konusu da önemlidir. Dükkanı açmak için ustalık belgesine ihtiyacınız olmayacaktır. Sonuçta siz işletme açıyorsunuz ve bunun için ustalık belgesi şartı söz konusu değildir. Fakat dönerci dükkanını işletebilmeniz için mutlaka ustalık belgesi olan bir dönerci çalıştırmalısınız.

Eğer kişisel bir dükkan açmak, rakiplerinizle baş etme noktasında gözününüzü korkutuyorsa, tanınan bir döner bayiliği alarak da sektöre girebilirsiniz. Daha önce ele aldığımız döner bayilikleri hakkında aşağıda linkini verdiğimiz yazıları incelemenizi tavsiye ederiz.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Baydöner Bayilik Şartları

Usta Dönerci Bayilik Şartları

Paşa Döner Bayilik Şartları

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu