Güncelİş FikirleriYatırımlar

Fındık Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Fındık Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Ülkemizde 16 farklı çeşit olarak üretilmekte olan fındık başta Karadeniz bölgesi olmak üzere, doğu Marmara bölgesi dahil bir çok bölgede üretilebilmektedir. Fındık yetiştiriciliği yapmak birçok farklı konuda bilgi sahibi olmayı gerektirirken oldukça emek gerektiren bir iştir.

Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Sinop, Kocaeli, Sakarya, Bartın gibi 13 farklı şehirde fındık üretimi söz konusu olurken sahip olunan kalite standartları da değişkenlik göstermektedir.

İhraç ürünü olan fındığın içinde %55 oranında yağ, %11 oranında karbonhidrat ve %16 oranında protein bulunmaktadır. Bununla birlikte vitamin bakımından da oldukça zengindir bir besindir.

İçindekiler

Fındık Yetiştiriciliğinde Başlangıç

Herkes tarafından yetiştirilmesi mümkün olan fındık özelinde çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Öncelikli olarak toprak özellikleri ve iklim durumunun uygun olması gerekirken aynı zamanda arazi tercihleri de başlangıçta belirleyici olmaktadır.

Verimli bir üretimin gerçekleşmesi için fındık yetiştiriciliği yapmak belirli araştırmalara ve incelemelere bağlıdır. Yüksek nemli ortamlarda çok daha hızlı bir gelişim gösteren fındık için Karadeniz Bölgesi oldukça uygundur.

Yeni başlayacaklar için önemli bir başka husus ise yıllık ortalama sıcaklığın 13 ile 16 derece arasında olmasıdır. 36 derece üstünde bir sıcaklıkta fındık yetiştiriciliği yapmak söz konusu olmamaktadır. Ayrıca nem oranının %60’ın altında olması da fındık bitkisinin gelişmesine olumsuz yansımaktadır.

Fındık Yetiştiriciliğinde Maliyetler ve Karlılık

İhraç ürünleri arasında öne çıkan fındık, üretimi sırasında birçok maliyeti beraberinde getirirken aynı zamanda ürün verimine göre de farklı fiyatlandırmalar içermektedir.

Fındık fidanları 2 yaşından itibaren ürün vermeye başlarken en verimli aralık 20 ile 30 yaşları arasındadır. Bununla birlikte dekar başına 100 kilo ürün alımı mümkündür. Yaş fındığın günümüzde ortalama satış fiyatı 10 ile 12 TL civarındadır.

Dekar başına 200 kg ortalama alından gübre maliyeti 100 TL’ye yakın olurken fosforlu, azotlu veya potasyum içeren gübre alımları da söz konusu olmaktadır. Kireç uygulamasında ise yıllık maliyet işçilikle birlikte kilo başına 60 TL seviyelerindedir. Belleme ve teraslama işlemlerinde de 200 TL’ye yakın bir maliyet hesaplaması yapılmaktadır.

Yetiştirme ve hasat masraflarıyla birlikte toplama işçiliği her geçen gün artmaktadır. Günlük olarak 50 TL maliyet olurken 1.000 TL üzerinde toplam maliyet çıkarılmaktadır.

Fındık Yetiştiriciliği Yapmak için Gerekli Arazi Nasıl Belirlenir?

Saçak köklü kültür bitkisi olmasından dolayı fındık kökünün derinlik durumu olmamaktadır. Genel itibariyle yanlara doğru yayılmaktadır. Bundan dolayı düz tabanlı arazilerde yetişmesi uygundur. 150 cm derinliğe sahip olunması yeterlidir. Bununla birlikte ortamın nemli olmasının yanı sıra arazinin mineral bakımından zengin olması da verim açısından belirleyici olmaktadır. Besin maddeleri yüksek ve humuslu bir arazinin seçilmesi çok daha doğru olacaktır. Böylelikle yıl içinde çok daha bol ürün vermesi de ihtimal dahilinde olmaktadır.

Fındık Yetiştiriciliğinde Yapılması Gereken Rutin İşlemler

Doğru arazinin ve iklim şartlarının belirlenmesinin ardından öncelikli olarak toprak hazırlığı yapılmaktadır. Fındık yetiştiriciliği yapmak için zararlı ve gereksiz tüm unsurların temizlenmesi gerekir. Taban suyu yüksek arazilerde drenaj kanalları yapılmaktadır. Meyilli arazilerde ise öncelikli olarak teraslama işleminin uygulanması gereklidir.

Fidan dikim işlemleri ekim ayıyla birlikte başlamaktadır. İlkbahar aylarında işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Sonbaharda dikim yapılması durumunda ise tutmayan fidanların yerine yenileri yıl başında dikilebilmektedir.

Ayrıca çok farklı fındık çeşitlerinin var olması da doğru seçim yapılabilmesini beraberinde getirmektedir. Arazi şartlarına uygun, verimli olabilecek fındık çeşitlerinin yetiştirilmesi önerilmektedir. Tombul, Palaz, Çakıldak, Foşa, Mincane, Karafındık, Uzunmusa, Kalınkara, Sivri gibi tozlayıcı çeşitler bulunmaktadır.

Fındık Ekimi;

Fidan gövdelerinin 1- 1,5 cm arasında bir kalınlığa sahip olması gerekirken aynı zamanda boyları da 70 ile 100 cm arasında olabilmektedir. 2 yaşına gelen fidanlarda en az 3 göz bulunmalıdır. Uzun köklerin 20 cm olacak şekilde kısaltılması yapılırken dikim aralıkları da araziye göre farklılık göstermektedir. Verimli topraklarda 6 metre civarında bir mesafenin olması önerilmektedir. Ancak çok daha dar ve verimi düşük topraklarda 4-5 metre aralık yeterli gelmektedir. Dikim çukurlarının açılmasının sonrasında ocak dikim sisteminde 120 cm çap ve 60 cm derinlik sağlanmaktadır.

Erken bir zaman diliminde verim almak için budama işlemleri de rutin bir şekilde yapılmaktadır. Budama makası veya budama testeresi ile dala uygun fidanlar elde edilmektedir. Mart ayının başında yaşlanan dallar ve verimsiz alanların kesimi yapılmaktadır.

Bol ve kaliteli ürün içinde yapılan bir diğer rutin işlem ise gübrelemedir. Fazla ya da az değil, tam ölçeğinde yapılan işlem sayesinde fındık yetiştiriciliği yapmak çok daha karlı olmaktadır. Yaprak örneklerine göre işlemler yapılırken bilimsel yardım alınmaktadır. Yazlık ve kışlık gübreleme işlemlerinde değişkenlikler olurken kireçleme durumu da yardımcı olmaktadır.

Genellikle 5-7 pH derecelerine sahip olması gerekirken toprakların kireç durumu fındık için yetersiz kalabilmektedir. Bunun için 40-50 cm genişliğinde bir band yardımıyla 10 cm toprak derinliğine doğru işlemler olmaktadır. Ancak gereksiz bir şekilde kireçleme yapılması durumunda toprak yapısının bozulabilmesi de ihtimal dahilindedir. Bundan dolayı işlemlerin bilinçli yapılması gerekir.

Fındık Yetiştiriciliği Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilebilmesinden dolayı fındık yetiştiriciliği yapmak oldukça kolay ve karlı olduğundan aynı zamanda ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunması da kazanç oranını arttırmaktadır.

Doğru şekilde yapılan işlemler neticesinde maddi kazanımı bir hayli fazladır. Başlangıcından sona kadar tüm işlemlerde gerekli unsurların bilinmesi de gerekli olurken hemen hemen zengin mineral yapılı tüm arazilerde yetişebilmektedir.

Fındık Yetiştiriciliği Riskleri Nelerdir?

Doğru arazinin tercih edilmesi, iklim şartlarına uygun yer bulunması ve ekim-dikim işlemleriyle başlayan süreçte birçok risk bulunmaktadır.

Fındıkların kötü hava koşullarından etkilenmesi söz konusu olurken yetersiz temizlikten dolayı da veriminden düşme olabilmektedir. Ayrıca gereksiz kireçleme durumu veya aşırı-eksik gübreleme işlemleri de doğrudan etki etmektedir.

Zamanından önce hasat edilen fındıklarda bayatlama, ekşime, küflenme durumları olabilirken maliyetleri de her geçen gün artmaktadır. Fındık yetiştiriciliği yapmak, beraberinde olumsuz yönleri bulundursa da doğru yetiştirme tercihleri ile çeşitli ülkelere karlı ürün ihracatı yapılabilmektedir.

Finansal olarak ihtiyaç duyulması durumunda tarım kredisi kullanılarak fındık yetiştiriciliğine başlanabilir. Tarım kredileri ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz;

Tarım Kredisi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?

Fındık yetiştiriciliği yapmak ile ilgili sormak istediğiniz tüm soruları ve görüşlerinizi bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaştırabilirsiniz.

Fındık yetiştiriciliği dışındaki farklı iş alanları ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Susam Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Canlı Çiçek Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti Ve Kar Marjı Nedir?

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak – Maliyeti – Kar Marjı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu