GüncelHukuk

İcra Takibi Nedir? İcra Süreci ve Ödemeler

İcra Takibi Nedir? İlamsız Takipte Ödeme Emri Ödenmezse Ne Olur? İcra Borcunu Ödeme Süresi Kaç gündür ?

İçindekiler

İcra Takibi Nedir?

Günümüz ekonomik koşullarında hem şirketler hem de şahıslar icra takibi ile karşı karıya kalabiliyor. Burada önemli olan hangi icra takibi durumunda yasal hakların bilinmesi gerekiyor.

İcra ne demek sorusu bu durumla karşılaşan kişilerin en çok bilgi toplamak istedikleri soruların başında geliyor. İcra herhangi bir sebeple borcunun ödeyemeyen borçlunun, alacaklı kişi ya da kurumların yasalar çerçevesinde ki talebi doğrultusunda, devlet zoruyla borçlu kişinin taşınır ve taşınmazlarına el konularak borcun karşılanması durumuna deniyor. Ülkemizde hem şahıs hem de kişi bazında milyonlarca icra dosyası bulunuyor Bu sebeple bu konu birçok kişiyi ilgilendiren kapsamı oldukça geniş olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemde birçok kişi hakkımda icra takibi açılmış ne yapmalıyım sorusuna cevap arıyor. Burada en önemli husus yasal mevzuata göre bilinçli bir şekilde davranılması oluyor.

İcra Takibi Nedir?

İcra takibi genel itibariyle alacaklı kişi ya da kurumların alacaklarını tahsil edememesi durumunda bu alacakları tahsil etmek ve zararlarının ortadan kaldırılması için devlet denetiminde icra müdürlerinde başlatılan hukuki süreçtir. Bu süreçte kişiler çok çeşitli yollarla alacaklarını tahsil edebiliyor. İcra takibinin en önemli yanı devlet desteği ve yasal çerçevede olmasıdır. Devletin gücü devreye girdiği için alacaklı kişilerin hakları kanun önünde korunmuş oluyor.  İcra takibi aşamaları tam olarak tamamlandıktan sonra haciz uygulanabiliyor. Bu anlamda hem icra takibi başlatanlar hem de hakkında icra takibi başlatılanlar tüm yasak haklarını ve itiraz sürelerini bilerek süreci en iyi şekilde yönetmeleri gerekiyor.

İcra Takibi Çeşitleri

İcra takibi ilamlı ve ilamsız senedine dayalı olarak 2’ye ayrılıyor. Yasal süre icra takibinin çeşidine göre farklılık gösterebiliyor. İlam hukuk teriminde mahkemenin ne şekilde sonuçlandığını gösteren belgeye deniliyor. Tüm icra taleplerinin karara bağlanması için uygulanan icra hukukunda ilamsız icra takibi, genel hukukta ki tabirden de anlaşılabileceği gibi, herhangi bir mahkeme kararına ihtiyaç gerekmeyen ve bu sebeple herhangi bir ilam olmadan gerçekleştirilen icra takibi oluyor. Herhangi bir mahkeme kararı zorunluluğuna dayanmıyor oluşu sebebiyle ilamsız icra takibinin kapsamı diğer icra türlerine göre daha dar olabiliyor. İlamsız icra takibinde konu parasal oluyor.  Bu sebeple bu icra takibinde borçlu tarafa sadece ödeme emri gönderilme imkânı sunuluyor.

Diğer taraftan ilamlı icra takibinde parasal alacakların yanında diğer teminatlar icra takibine konu oluyor. Yani parasal bir alacak durumu yerine karşılıklı anlaşmalardan ortaya çıkan sorumlulukların yerine getirilmemesi ilamlı icra takibine giriyor. İlamsız icra takibinin gerçekleşmesi için bazı aşamaların yerine getirilmesi gerekiyor. İlk noktada ilk husus alacaklı tarafın alacaklarını talep etmesidir. Bu aşamadan sonra borçlu olan tarafın kanundan doğan ödeme yapmaya iten ödeme emri yollanıyor. Bu aşamalardan sonra hala borcun temin edilememesi durumunda ise haciz aşamasına geçilir. Burada haciz yoluyla yapılan satışlarla borcun kapatılmasına çalışılıyor.  Bu süreç sonunda alacaklıların borcunun ödenmesi sağlanıyor. İlamsız icra takibi herhangi bir belge gerektirmez. İlamsız icra takibinin başlatılması için herhangi bir belgeye gerek duyulmuyor. İlamlı icra takibi durumlarında borçluya icra emri, ilamsız icra takibinde ise ödeme emri yollanıyor.

İlamsız Takipte Ödeme Emri Ödenmezse Ne Olur?

İlamsız takipte ödeme emri ödenmezse ne olur konusu hem borçluların hem de alacaklıların en merak ettiği konuların başında geliyor. Çünkü unutulmamladır ki her çıkarılan ödeme emrinin doğru temele dayandığı kesin değildir. Bu sebeple icra dairesi tarafından kendisine ödeme emri yollanan kişi en geç 7 gün içerisinde itirazını bildirirse takip yasalarca duruyor. Aksi takdirde 7 gün içerisinde resmi itiraz yapılmaz ise ödeme emri ve icra takibi kesinleşmiş oluyor. Bu sebeple kendilerine gelen ödeme emrinin haksız olduğunu düşünen kişiler bu ödeme emrini ödememe yerine yasal süre zarfında itiraz yoluna başvurması gerekiyor. Bu yedi günlük yasal süre borçluya gönderilen ödeme emrinin tebliğ edildiği tarih ile başlamış oluyor.

Burada yasal itiraz kendisine ödeme emri gönderilen icra dairesine yapılıyor. Fakat bu itiraz başka bir icra dairesi kanalı ile de yapılırsa geçerlilik kazanmış oluyor. Bu yönteme kişinin bulunduğu il ile ödeme emrinin gönderildiği ilin farklı olması durumunda başvurulması gerekiyor. Bu durum karşısında ödeme emri ve icra takibi haklılık durumum araştırılmadan duruyor. Alacaklı bu itirazı kaldırabilmek için en geç 6 ay içerisinde İcra mahkemesine ya da en geç 1 yıl içerisinde genel mahkemelere iptal davası açması gerekiyor.

İcra Süreci

İcra süreci hem ilamlı hem de ilamsız icra takipleri sonucunda gerekli itirazların yapılmaması ve ödeme emrinin yerine getirilmemesi durumunda alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla başlattığı süreçtir. İcra süreci sonunda haciz işlemi gerçekleşiyor. Haciz işlemi görevli haciz memurunun borçluya ait malları tutanak altına alması ile başlamış oluyor. Fakat burada kişinin yaşam şartlarını zorlayacak nitelikte ki eşyaların haczedilmesi yasalara aykırıdır. Ancak aynı malda 2 adet varsa biri haczedilebiliyor. İcralık malların satılması ile birlikte elde edilen gelir alacaklıya ödenir. Elde edilen gelir borçtan düşük ise borçtan düşülür fazla ise borçluya fazla kısım iade ediliyor. Bu işlem sırasında genellikle haczedilen malların değerinden çok daha düşük fiyatlarla satıldığının unutulmaması gerekiyor.

Bu noktada kişini sabit bir geliri var ise bu gelire belirli bir oranda haciz işlemi konulurken, bankada herhangi bir parası var ise borç ödenene kadar o paraya bloke konuyor. Yine kişinin üzerinde yer alan taşınmazlarda aynı yol ile haciz işlemine tabi tutuluyor. İcra süresi borçluya faiz ve diğer masraflarda eklendiğinde çok daha maliyetli olabiliyor. Bu sebeple tarafların karşılıkla anlaşmaları her 2 taraf içinde daha makul sonuç olarak ortaya çıkıyor.

İcra Takibi Sürecinde Ödeme Yapmak

Borçlu kişi kendisi ile ilgili başlatılan icra takibinin haklı olduğunu kabul ediyor ve borç ile ilgili ödeme yapmak istiyorsanız icra müdürlüğüne başvurarak dosyanın son bakiyesini ödemeniz gerekiyor. Borçlu kişiye tebliğ edilen bedel, faiz, posta masrafları gibi ek alacak tüm hususlar bu son bakiyeye ekleniyor. Bu sebeple kişiler normal borçlarından çok daha yüksek meblağlarla karşılaşabiliyor. Bu noktada borçlu kişi ödeme emrinde belirtilen bedeli tamamen ödemesi durumunda bile borçtan ve icra takibinden hemen kurtulamıyor. Özellikle icra dairesi ile ilgili bazı yeni paraların ödenmesi gerekebiliyor. İcra takibi başlatıldıktan sonra ödeme maliyet anlamında ilk borca göre oldukça fazla olabiliyor.

İcra Borcu Ödeme Süresi

Kişiye herhangi bir sebeple icra gelmişse ve bu icranın haklılığının borçlu kabul etmişse 7 günlük süre sonunda icra süreci başlıyor. Burada alacaklı ve borçlu arasında icra müdürlüğünde taksit sözleşmesi yaptığı vakit icra takibi durur ve kişi borcunun belirtilen yasla taksit sürelerinde öder. Burada alacaklı icraya hak kazandığı andan itibaren bu süreci başlatması için bir yıl süresi bulunuyor. Bu süre zarfında borçlu ve alacaklı arasında herhangi bir anlaşma yapılabilir. Bu sebeple icra borcu ödeme süresi icra emrinin tebliğ edildiği tarihten sonra 7 iş günü içerisinde başlamış oluyor.

Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur? Tüketici Mahkemesi Nedir?

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

 

 

48 Yorum

  1. Tazminati almam ne kadar sürer ve icra takip ücreti ne kadar olur. Karşı tarafin itiraz etme şansı varmi teşekkürler

  2. Merhaba 80.000 lik senet var elimde günü 13 ay gecti ve ödenmedi. Seneti imzalayan kişinin üzerine hiç bir mal varlığı yok. Kişiyi araştırdığımda dolandırıcı olduğunu öğrendim. Bu senedi işleme koysam bi sonuç elde edebilirmiyim. Senetin süresi ne kadardır

    1. Merhaba
      Senetin süresi yoktur. İstediğiniz zaman tahsilat için icra takibi başlatabilirsiniz. Karşı tarafın üzerinde bir şey olmasa da ilerki zamanlarda hesabına para geçtiği anda bloke konulur.
      Hemen olmasa da bir gün mutlaka alacağınızı alırsınız.

      İyi günler dileriz.

    2. Arkadaşım beni kandırarak başka bi kişiye ait olan çeki bana çirolatıp bi başka kişiye çeki kırdırmış ve ve çek karşılıksız çıkmış şu an çeki kıran kişi çeki benim ödememi istiyor burda ben ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

      1. Merhaba 30 bin olan kredi borcun 39 bin olarak icra bürosuna aktarılmış 1 hafta ödeme günü verildi ödeyemeyegiim çünkü pesin talep ediliyor yada kredi kartı bulun denildi. Çalışmıyorum üzerime mal varlığı yok .Bundan sonra süreç nasıl isler sürekli faiz yükleneceği için borcu nasıl anaparada sabitlerim yada nasıl bir yol izlemeyelim

  3. MERHABA BEN VODOFONE VE TURKCELL AVUKATLIK OLMUSUM VODAFONE SİGORTALI ÇALISIRSAM NE KADAR KESECEK BENDEN

  4. Merhaba; 80.000 tl degerinde senet karsiligi alacagim var.senedi icraya verdim.3 tane kefil olarak da kardesleri var ama uzerine olan mallari sattilar, devrettiler. Borcumuz artik devlete var muhatabimiz devlet diyorlar. Pasif tapu kaydi yaptirsam ise yararmi veya avukat tutsam iyi olurmu

  5. Arkadaşım beni kandırarak başka bi kişiye ait olan çeki bana çirolatıp bi başka kişiye çeki kırdırmış ve ve çek karşılıksız çıkmış şu an çeki kıran kişi çeki benim ödememi istiyor burda ben ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu