GüncelHukuk

İcra Takibi Nedir? İcra Süreci ve Ödemeler

İcra Takibi Nedir? İlamsız Takipte Ödeme Emri Ödenmezse Ne Olur? İcra Borcunu Ödeme Süresi Kaç gündür ?

İçindekiler

İcra Takibi Nedir?

Günümüz ekonomik koşullarında hem şirketler hem de şahıslar icra takibi ile karşı karıya kalabiliyor. Burada önemli olan hangi icra takibi durumunda yasal hakların bilinmesi gerekiyor.

İcra ne demek sorusu bu durumla karşılaşan kişilerin en çok bilgi toplamak istedikleri soruların başında geliyor. İcra herhangi bir sebeple borcunun ödeyemeyen borçlunun, alacaklı kişi ya da kurumların yasalar çerçevesinde ki talebi doğrultusunda, devlet zoruyla borçlu kişinin taşınır ve taşınmazlarına el konularak borcun karşılanması durumuna deniyor. Ülkemizde hem şahıs hem de kişi bazında milyonlarca icra dosyası bulunuyor Bu sebeple bu konu birçok kişiyi ilgilendiren kapsamı oldukça geniş olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemde birçok kişi hakkımda icra takibi açılmış ne yapmalıyım sorusuna cevap arıyor. Burada en önemli husus yasal mevzuata göre bilinçli bir şekilde davranılması oluyor.

İcra Takibi Nedir?

İcra takibi genel itibariyle alacaklı kişi ya da kurumların alacaklarını tahsil edememesi durumunda bu alacakları tahsil etmek ve zararlarının ortadan kaldırılması için devlet denetiminde icra müdürlerinde başlatılan hukuki süreçtir. Bu süreçte kişiler çok çeşitli yollarla alacaklarını tahsil edebiliyor. İcra takibinin en önemli yanı devlet desteği ve yasal çerçevede olmasıdır. Devletin gücü devreye girdiği için alacaklı kişilerin hakları kanun önünde korunmuş oluyor.  İcra takibi aşamaları tam olarak tamamlandıktan sonra haciz uygulanabiliyor. Bu anlamda hem icra takibi başlatanlar hem de hakkında icra takibi başlatılanlar tüm yasak haklarını ve itiraz sürelerini bilerek süreci en iyi şekilde yönetmeleri gerekiyor.

İcra Takibi Çeşitleri

İcra takibi ilamlı ve ilamsız senedine dayalı olarak 2’ye ayrılıyor. Yasal süre icra takibinin çeşidine göre farklılık gösterebiliyor. İlam hukuk teriminde mahkemenin ne şekilde sonuçlandığını gösteren belgeye deniliyor. Tüm icra taleplerinin karara bağlanması için uygulanan icra hukukunda ilamsız icra takibi, genel hukukta ki tabirden de anlaşılabileceği gibi, herhangi bir mahkeme kararına ihtiyaç gerekmeyen ve bu sebeple herhangi bir ilam olmadan gerçekleştirilen icra takibi oluyor. Herhangi bir mahkeme kararı zorunluluğuna dayanmıyor oluşu sebebiyle ilamsız icra takibinin kapsamı diğer icra türlerine göre daha dar olabiliyor. İlamsız icra takibinde konu parasal oluyor.  Bu sebeple bu icra takibinde borçlu tarafa sadece ödeme emri gönderilme imkânı sunuluyor.

Diğer taraftan ilamlı icra takibinde parasal alacakların yanında diğer teminatlar icra takibine konu oluyor. Yani parasal bir alacak durumu yerine karşılıklı anlaşmalardan ortaya çıkan sorumlulukların yerine getirilmemesi ilamlı icra takibine giriyor. İlamsız icra takibinin gerçekleşmesi için bazı aşamaların yerine getirilmesi gerekiyor. İlk noktada ilk husus alacaklı tarafın alacaklarını talep etmesidir. Bu aşamadan sonra borçlu olan tarafın kanundan doğan ödeme yapmaya iten ödeme emri yollanıyor. Bu aşamalardan sonra hala borcun temin edilememesi durumunda ise haciz aşamasına geçilir. Burada haciz yoluyla yapılan satışlarla borcun kapatılmasına çalışılıyor.  Bu süreç sonunda alacaklıların borcunun ödenmesi sağlanıyor. İlamsız icra takibi herhangi bir belge gerektirmez. İlamsız icra takibinin başlatılması için herhangi bir belgeye gerek duyulmuyor. İlamlı icra takibi durumlarında borçluya icra emri, ilamsız icra takibinde ise ödeme emri yollanıyor.

İlamsız Takipte Ödeme Emri Ödenmezse Ne Olur?

İlamsız takipte ödeme emri ödenmezse ne olur konusu hem borçluların hem de alacaklıların en merak ettiği konuların başında geliyor. Çünkü unutulmamladır ki her çıkarılan ödeme emrinin doğru temele dayandığı kesin değildir. Bu sebeple icra dairesi tarafından kendisine ödeme emri yollanan kişi en geç 7 gün içerisinde itirazını bildirirse takip yasalarca duruyor. Aksi takdirde 7 gün içerisinde resmi itiraz yapılmaz ise ödeme emri ve icra takibi kesinleşmiş oluyor. Bu sebeple kendilerine gelen ödeme emrinin haksız olduğunu düşünen kişiler bu ödeme emrini ödememe yerine yasal süre zarfında itiraz yoluna başvurması gerekiyor. Bu yedi günlük yasal süre borçluya gönderilen ödeme emrinin tebliğ edildiği tarih ile başlamış oluyor.

Burada yasal itiraz kendisine ödeme emri gönderilen icra dairesine yapılıyor. Fakat bu itiraz başka bir icra dairesi kanalı ile de yapılırsa geçerlilik kazanmış oluyor. Bu yönteme kişinin bulunduğu il ile ödeme emrinin gönderildiği ilin farklı olması durumunda başvurulması gerekiyor. Bu durum karşısında ödeme emri ve icra takibi haklılık durumum araştırılmadan duruyor. Alacaklı bu itirazı kaldırabilmek için en geç 6 ay içerisinde İcra mahkemesine ya da en geç 1 yıl içerisinde genel mahkemelere iptal davası açması gerekiyor.

İcra Süreci

İcra süreci hem ilamlı hem de ilamsız icra takipleri sonucunda gerekli itirazların yapılmaması ve ödeme emrinin yerine getirilmemesi durumunda alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla başlattığı süreçtir. İcra süreci sonunda haciz işlemi gerçekleşiyor. Haciz işlemi görevli haciz memurunun borçluya ait malları tutanak altına alması ile başlamış oluyor. Fakat burada kişinin yaşam şartlarını zorlayacak nitelikte ki eşyaların haczedilmesi yasalara aykırıdır. Ancak aynı malda 2 adet varsa biri haczedilebiliyor. İcralık malların satılması ile birlikte elde edilen gelir alacaklıya ödenir. Elde edilen gelir borçtan düşük ise borçtan düşülür fazla ise borçluya fazla kısım iade ediliyor. Bu işlem sırasında genellikle haczedilen malların değerinden çok daha düşük fiyatlarla satıldığının unutulmaması gerekiyor.

Bu noktada kişini sabit bir geliri var ise bu gelire belirli bir oranda haciz işlemi konulurken, bankada herhangi bir parası var ise borç ödenene kadar o paraya bloke konuyor. Yine kişinin üzerinde yer alan taşınmazlarda aynı yol ile haciz işlemine tabi tutuluyor. İcra süresi borçluya faiz ve diğer masraflarda eklendiğinde çok daha maliyetli olabiliyor. Bu sebeple tarafların karşılıkla anlaşmaları her 2 taraf içinde daha makul sonuç olarak ortaya çıkıyor.

İcra Takibi Sürecinde Ödeme Yapmak

Borçlu kişi kendisi ile ilgili başlatılan icra takibinin haklı olduğunu kabul ediyor ve borç ile ilgili ödeme yapmak istiyorsanız icra müdürlüğüne başvurarak dosyanın son bakiyesini ödemeniz gerekiyor. Borçlu kişiye tebliğ edilen bedel, faiz, posta masrafları gibi ek alacak tüm hususlar bu son bakiyeye ekleniyor. Bu sebeple kişiler normal borçlarından çok daha yüksek meblağlarla karşılaşabiliyor. Bu noktada borçlu kişi ödeme emrinde belirtilen bedeli tamamen ödemesi durumunda bile borçtan ve icra takibinden hemen kurtulamıyor. Özellikle icra dairesi ile ilgili bazı yeni paraların ödenmesi gerekebiliyor. İcra takibi başlatıldıktan sonra ödeme maliyet anlamında ilk borca göre oldukça fazla olabiliyor.

İcra Borcu Ödeme Süresi

Kişiye herhangi bir sebeple icra gelmişse ve bu icranın haklılığının borçlu kabul etmişse 7 günlük süre sonunda icra süreci başlıyor. Burada alacaklı ve borçlu arasında icra müdürlüğünde taksit sözleşmesi yaptığı vakit icra takibi durur ve kişi borcunun belirtilen yasla taksit sürelerinde öder. Burada alacaklı icraya hak kazandığı andan itibaren bu süreci başlatması için bir yıl süresi bulunuyor. Bu süre zarfında borçlu ve alacaklı arasında herhangi bir anlaşma yapılabilir. Bu sebeple icra borcu ödeme süresi icra emrinin tebliğ edildiği tarihten sonra 7 iş günü içerisinde başlamış oluyor.

Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur? Tüketici Mahkemesi Nedir?

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

 

 

48 Yorum

  1. Merhaba evlenmeden soyadim değismeden once yaklasik bir 9 sene önce gelin bir cilt bakimi yapalim hemde bilgi alin diye guzellik salonuna girdim herhangi bir cilt bakimi da olmadi ve kendimi bir anda imza atarken buldum 18 li yaslar 1 kere aramadilar o gunden sonra gelin cilt bakimi vs gibi taksit gunu geldi diyerekte ve suan bana icra takibi gonderdiler attiklari tarih 2012 ve bekarlik soyadim ki ben i tarihte 2 yillik evliydim duzmece birseyler var anlam veremiyorum .sorum su benim uzerime hicbirsey yok bu olay beni ne derece etkiler 450 tllik sey 1500 tl diye karsima geliyor enayide değilim yani simdiye kadar hicbirsekilde ulasma gereği duymamislar

    1. Merhabalar
      Size gelen icra kağıdının bulunduğu icra dairesine giderek icraya itiraz edin. Yada daha kolaysa icra mahkemelerine itiraz dilekçesi verin.
      O aşamadan sonra icra dairesi mahkeme sonuçlanana kadar bir şey yapamaz.

      Ancak sözleşmedeki imza size ait ise kazanma şansınız düşük.

      Lehinize sonuçlanma ihtimali az da olsa var. Ancak Mahkemedeki beyanlarınıza ve sözleşmeye bakılarak bir karar verilecektir.
      İyi günler dileriz
      Parasalcozumler.com

  2. esim kefil gosterip telefon aldi bi taksitinde 200tl eksik verilmis sonra ki taksiti(yatirdigi halde sistemde gozukmuyo ama aldiklarini kabul ediyolar) yatirmaya gittiginde bi bilgi eksik var diye vermemisler avukata vermisler dun kefil aradi icra baslatilacak 3800tl odeme yapilmasi gerekiyo diye avukatta 4 gun istiyoruz kabul etmiyo bbiz borcumuzu kabul ediyoruz odicez ama ek sureye ihtiyacimiz var ne yapmamiz gerekiyo

    1. Merhabalar,

      Avukat ile anlaşmaya çalışın. Eğer kabul etmezse olay icraya giderse bu durumda icra masrafları ile birlikte avukatlık masraflarını da ödemeniz gerekecektir.
      Ne yapıp edip avukatı ikna etmeye çalışın. Gerekiyorsa 1-2 gün süre isteyip siz de süreci hızlandırmaya çalışırsanız bir şekilde anlaşmaya varırsınız.

      iyi günler dileriz.
      ParasalCozumler.Com

  3. Merhaba
    2016 yılında çalıştığım işyerine tazminatımı vermedikleri için mahkemeye verdim. Edevlet üzerinden kontrol ettiğimde dava dosyam istinafta olarak gözüküyor, 29.hukuk mahkemesinde de ön inceleme için atama bekliyor olarak yazıyor ve onun yanında icra dosyası oluşturulmuş alacaklı olarak gözüküyorum. Bu durumda kazanmış mı oluyorum? Kazandıysam da tarafıma verilecek olan tazminatın süresi ne kadar? Benim bu durumda yapmam gerekenler neler yardımcı olursanız çok sevinirim

  4. Merhaba
    2016 yılında çalıştığım işyerine tazminatımı vermedikleri için mahkemeye verdim. Edevlet üzerinden kontrol ettiğimde dava dosyam istinafta olarak gözüküyor, 29.hukuk mahkemesinde de ön inceleme için atama bekliyor olarak yazıyor ve onun yanında icra dosyası oluşturulmuş alacaklı olarak gözüküyorum. Bu durumda kazanmış mı oluyorum? Kazandıysam da tarafıma verilecek olan tazminatın süresi ne kadar? Benim bu durumda yapmam gerekenler neler yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Merhabalar

      Davayı kazanmış gözüküyorsunuz.
      Ancak ne kadar tazminat alacağınızı, ödeme şartlarını ve süresini size mahkeme verecektir. Buradan bir tahminde bulunmaktadır mümkün olmayacaktır.
      Davayı yürüten mahkemeden bilgi alabilirsiniz.
      Daha sonra avukatınız aracılığı ile yada noter ile dava sonucunu karşı tarafa bildirerek ödemenin yapılmasını talep etmenizde fayda var.

      İyi günler dileriz
      ParasalCozumler.Com

  5. Merhaba, yurt dışında yaşıyorum. edevlet şifresi almak için en yakın konsolosluk 80 km o yüzden adıma icra olup olmadığını başka nasıl öğrenebilirim?
    teşekkür ederim.

    1. Merhabalar
      Türkiye’de banka hesabınız var ise internet bankacılığı şifrenizle de E-Devlet’e bağlanabilirsiniz.

      Bunun dışında, bağlı bulunduğunuz vergi dairesinin icra şefliğini telefonla arayarak da bilgi alabilirsiniz.

      Ayrıca 11880, 11818 gibi ücretli telefon hatlarından da bilgi alabilirsiniz.

      İyi günler dileriz
      http://Www.ParasalCozumler.Com

  6. Merhaba benim eşim iş kazası geçirdi ve mahkemeyi kazandı fakat karşı taraf parayı vermemekte direniyor avukatimizda icra takibi başlattı böyle bir durumda biz paramızı alabilirmiyiz

  7. merhabalar 2013 mart ayında 2013/15 nolu dosya ile GİRESUN ALUCRA ilçesinde alacaklı olduğum seneti icraya verdim. ama yıllardır dosyayı tazelediğim ,devamlı en azından borçlunun çalışırken maaşından kesintiler yapılmasını da istedim puldur dilekçedir masraflar ettiğim halde bir adım yol alamadım,borçlu şu an emekli de olmuş .ne yapmalıyım? iyi çalışmalar.

  8. Merhabalar ben turzim bölgesinde çalışıyorum ve bir gün yolda girerken yanıma bir araç yanaştı ve gideceğim yere kadar bırakmak istedi yolda giderken bana İngilizce seti hakkında Bilgi verdi ve sözleşme imzalattı sözleşmede 14 iş günü içinde geri iade edebilirsiniz yazıyordu bende aldım tabi içeriği hoşuma gitmedi ve şirketi geri aradım iade için ve bana iade işleminizi aldık sizden gelip ürünü alacağız dediler üzerinden 14 gün geçmeden tekrar aradım ben göndereyim dedim biz sizden gelip teslim alıyoruz dediler yine be 14 iş günü geçti tekrar aradım siz dilekçe falan vermediniz bu miktarı ödemek zorundasınız dediler şimdi tebligat göndermişler evime icra ya vermek için üzerimde herhangi bir mal mülk yok bana yardımcı olabilir misiniz ne yapmam gerekiyor

    1. Merhabalar
      Vakit kaybetmeden ilgili icra dairesine giderek itirazda bulunun.
      İtiraz ettikten sonra icra süreci durur ve süreç mahkemeye taşınır. Mahkeme sürecinde haklılığınızı kanıtlayan belge ve görüşmeleri sunarsanız sıkıntı yaşamadan çözeceğinizi düşünüyoruz.
      İmzalamış olduğunuz sözleşmenin içeriğine bakmak lazım. Sözleşmede karşı tarafa itirazın yada iptal seçeneklerinin ne olduğu yazar. Buna göre uygun bir itiraz dilekçesi ile sorunu çözebilirsiniz.

      İyi günler dileriz
      http://Www.parasalcozumler.com

  9. 2015 yılında çalıştığım işyerine tazminatımı vermedikleri için mahkemeye verdim. Edevlet üzerinden kontrol ettiğimde dava dosyam karara çıkmış olarak gözüküyor, dıger taraftanda benım avukatım ıcra baslatmıs ama karşı tarafta icra başlatmış anlamadım gitti yardımcı
    olursanız çok sevinirim

    1. Merhabalar
      Konu ile ilgili detaylı bilgiyi avukatınızdan almanız gerekmektedir.
      Vermiş olduğunuz bilgiler oldukça kısıtlı. Yorum yapmak çok zor malesef.
      Ancak tahminimizce herhangi bir hak kaybınız olmaz gibi. Yine de detayları avukatınıza sorabilirsiniz.
      İyi günler dileriz
      http://www.parasalcozumler.com

  10. Bir iş yerinde işkazası geçirdim ve tazminat davasini kazandim. İş yeri tazminatı vermemek için mallarin yarisini başka bir şirkete devretti. Şirket sahibi şuan başka bir şirket ismiyle ayni işi yapiyor. Şimdi onlara icra takibi göndersem tazminati alabilir miyim

    1. Merhaba,

      İcra işlemlerini başlatabilirsiniz. Her türlü alırsınız hakkınızı.
      iş yerini başkasına devretse de satsa da ne yaparsa yapsın yükümlülüğünden kaçamaz.
      İcra daireleri ne yapıp edip alırlar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu