GüncelHukuk

İcra Takibi Nedir? İcra Süreci ve Ödemeler

İcra Takibi Nedir? İlamsız Takipte Ödeme Emri Ödenmezse Ne Olur? İcra Borcunu Ödeme Süresi Kaç gündür ?

İçindekiler

İcra Takibi Nedir?

Günümüz ekonomik koşullarında hem şirketler hem de şahıslar icra takibi ile karşı karıya kalabiliyor. Burada önemli olan hangi icra takibi durumunda yasal hakların bilinmesi gerekiyor.

İcra ne demek sorusu bu durumla karşılaşan kişilerin en çok bilgi toplamak istedikleri soruların başında geliyor. İcra herhangi bir sebeple borcunun ödeyemeyen borçlunun, alacaklı kişi ya da kurumların yasalar çerçevesinde ki talebi doğrultusunda, devlet zoruyla borçlu kişinin taşınır ve taşınmazlarına el konularak borcun karşılanması durumuna deniyor. Ülkemizde hem şahıs hem de kişi bazında milyonlarca icra dosyası bulunuyor Bu sebeple bu konu birçok kişiyi ilgilendiren kapsamı oldukça geniş olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemde birçok kişi hakkımda icra takibi açılmış ne yapmalıyım sorusuna cevap arıyor. Burada en önemli husus yasal mevzuata göre bilinçli bir şekilde davranılması oluyor.

İcra Takibi Nedir?

İcra takibi genel itibariyle alacaklı kişi ya da kurumların alacaklarını tahsil edememesi durumunda bu alacakları tahsil etmek ve zararlarının ortadan kaldırılması için devlet denetiminde icra müdürlerinde başlatılan hukuki süreçtir. Bu süreçte kişiler çok çeşitli yollarla alacaklarını tahsil edebiliyor. İcra takibinin en önemli yanı devlet desteği ve yasal çerçevede olmasıdır. Devletin gücü devreye girdiği için alacaklı kişilerin hakları kanun önünde korunmuş oluyor.  İcra takibi aşamaları tam olarak tamamlandıktan sonra haciz uygulanabiliyor. Bu anlamda hem icra takibi başlatanlar hem de hakkında icra takibi başlatılanlar tüm yasak haklarını ve itiraz sürelerini bilerek süreci en iyi şekilde yönetmeleri gerekiyor.

İcra Takibi Çeşitleri

İcra takibi ilamlı ve ilamsız senedine dayalı olarak 2’ye ayrılıyor. Yasal süre icra takibinin çeşidine göre farklılık gösterebiliyor. İlam hukuk teriminde mahkemenin ne şekilde sonuçlandığını gösteren belgeye deniliyor. Tüm icra taleplerinin karara bağlanması için uygulanan icra hukukunda ilamsız icra takibi, genel hukukta ki tabirden de anlaşılabileceği gibi, herhangi bir mahkeme kararına ihtiyaç gerekmeyen ve bu sebeple herhangi bir ilam olmadan gerçekleştirilen icra takibi oluyor. Herhangi bir mahkeme kararı zorunluluğuna dayanmıyor oluşu sebebiyle ilamsız icra takibinin kapsamı diğer icra türlerine göre daha dar olabiliyor. İlamsız icra takibinde konu parasal oluyor.  Bu sebeple bu icra takibinde borçlu tarafa sadece ödeme emri gönderilme imkânı sunuluyor.

Diğer taraftan ilamlı icra takibinde parasal alacakların yanında diğer teminatlar icra takibine konu oluyor. Yani parasal bir alacak durumu yerine karşılıklı anlaşmalardan ortaya çıkan sorumlulukların yerine getirilmemesi ilamlı icra takibine giriyor. İlamsız icra takibinin gerçekleşmesi için bazı aşamaların yerine getirilmesi gerekiyor. İlk noktada ilk husus alacaklı tarafın alacaklarını talep etmesidir. Bu aşamadan sonra borçlu olan tarafın kanundan doğan ödeme yapmaya iten ödeme emri yollanıyor. Bu aşamalardan sonra hala borcun temin edilememesi durumunda ise haciz aşamasına geçilir. Burada haciz yoluyla yapılan satışlarla borcun kapatılmasına çalışılıyor.  Bu süreç sonunda alacaklıların borcunun ödenmesi sağlanıyor. İlamsız icra takibi herhangi bir belge gerektirmez. İlamsız icra takibinin başlatılması için herhangi bir belgeye gerek duyulmuyor. İlamlı icra takibi durumlarında borçluya icra emri, ilamsız icra takibinde ise ödeme emri yollanıyor.

İlamsız Takipte Ödeme Emri Ödenmezse Ne Olur?

İlamsız takipte ödeme emri ödenmezse ne olur konusu hem borçluların hem de alacaklıların en merak ettiği konuların başında geliyor. Çünkü unutulmamladır ki her çıkarılan ödeme emrinin doğru temele dayandığı kesin değildir. Bu sebeple icra dairesi tarafından kendisine ödeme emri yollanan kişi en geç 7 gün içerisinde itirazını bildirirse takip yasalarca duruyor. Aksi takdirde 7 gün içerisinde resmi itiraz yapılmaz ise ödeme emri ve icra takibi kesinleşmiş oluyor. Bu sebeple kendilerine gelen ödeme emrinin haksız olduğunu düşünen kişiler bu ödeme emrini ödememe yerine yasal süre zarfında itiraz yoluna başvurması gerekiyor. Bu yedi günlük yasal süre borçluya gönderilen ödeme emrinin tebliğ edildiği tarih ile başlamış oluyor.

Burada yasal itiraz kendisine ödeme emri gönderilen icra dairesine yapılıyor. Fakat bu itiraz başka bir icra dairesi kanalı ile de yapılırsa geçerlilik kazanmış oluyor. Bu yönteme kişinin bulunduğu il ile ödeme emrinin gönderildiği ilin farklı olması durumunda başvurulması gerekiyor. Bu durum karşısında ödeme emri ve icra takibi haklılık durumum araştırılmadan duruyor. Alacaklı bu itirazı kaldırabilmek için en geç 6 ay içerisinde İcra mahkemesine ya da en geç 1 yıl içerisinde genel mahkemelere iptal davası açması gerekiyor.

İcra Süreci

İcra süreci hem ilamlı hem de ilamsız icra takipleri sonucunda gerekli itirazların yapılmaması ve ödeme emrinin yerine getirilmemesi durumunda alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla başlattığı süreçtir. İcra süreci sonunda haciz işlemi gerçekleşiyor. Haciz işlemi görevli haciz memurunun borçluya ait malları tutanak altına alması ile başlamış oluyor. Fakat burada kişinin yaşam şartlarını zorlayacak nitelikte ki eşyaların haczedilmesi yasalara aykırıdır. Ancak aynı malda 2 adet varsa biri haczedilebiliyor. İcralık malların satılması ile birlikte elde edilen gelir alacaklıya ödenir. Elde edilen gelir borçtan düşük ise borçtan düşülür fazla ise borçluya fazla kısım iade ediliyor. Bu işlem sırasında genellikle haczedilen malların değerinden çok daha düşük fiyatlarla satıldığının unutulmaması gerekiyor.

Bu noktada kişini sabit bir geliri var ise bu gelire belirli bir oranda haciz işlemi konulurken, bankada herhangi bir parası var ise borç ödenene kadar o paraya bloke konuyor. Yine kişinin üzerinde yer alan taşınmazlarda aynı yol ile haciz işlemine tabi tutuluyor. İcra süresi borçluya faiz ve diğer masraflarda eklendiğinde çok daha maliyetli olabiliyor. Bu sebeple tarafların karşılıkla anlaşmaları her 2 taraf içinde daha makul sonuç olarak ortaya çıkıyor.

İcra Takibi Sürecinde Ödeme Yapmak

Borçlu kişi kendisi ile ilgili başlatılan icra takibinin haklı olduğunu kabul ediyor ve borç ile ilgili ödeme yapmak istiyorsanız icra müdürlüğüne başvurarak dosyanın son bakiyesini ödemeniz gerekiyor. Borçlu kişiye tebliğ edilen bedel, faiz, posta masrafları gibi ek alacak tüm hususlar bu son bakiyeye ekleniyor. Bu sebeple kişiler normal borçlarından çok daha yüksek meblağlarla karşılaşabiliyor. Bu noktada borçlu kişi ödeme emrinde belirtilen bedeli tamamen ödemesi durumunda bile borçtan ve icra takibinden hemen kurtulamıyor. Özellikle icra dairesi ile ilgili bazı yeni paraların ödenmesi gerekebiliyor. İcra takibi başlatıldıktan sonra ödeme maliyet anlamında ilk borca göre oldukça fazla olabiliyor.

İcra Borcu Ödeme Süresi

Kişiye herhangi bir sebeple icra gelmişse ve bu icranın haklılığının borçlu kabul etmişse 7 günlük süre sonunda icra süreci başlıyor. Burada alacaklı ve borçlu arasında icra müdürlüğünde taksit sözleşmesi yaptığı vakit icra takibi durur ve kişi borcunun belirtilen yasla taksit sürelerinde öder. Burada alacaklı icraya hak kazandığı andan itibaren bu süreci başlatması için bir yıl süresi bulunuyor. Bu süre zarfında borçlu ve alacaklı arasında herhangi bir anlaşma yapılabilir. Bu sebeple icra borcu ödeme süresi icra emrinin tebliğ edildiği tarihten sonra 7 iş günü içerisinde başlamış oluyor.

Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur? Tüketici Mahkemesi Nedir?

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

 

 

48 Yorum

  1. Merhaba icra takip tebligat tarafımıza ulaşmadan borcumuzu ilgili firmanın hesabına ödedim ve ödediğine dair mail ile dekontu gönderdim bilgi verdim tebliğ elime ulaşmadan ödeme yaptığından dolayı diğer masraflardan icradan kurtulabilir miyim

    1. Merhaba.
      Ödeme vadesi geçtikten sonra ödeme yaptıysanız icra dairesindeki harçlar tarafınıza yansıtılır. Onun dışında bşr masraf olmaz ve icra durumu söz konusu olmaz.
      İyi günler dileriz

      1. merhaba aynı durum benim de başıma geldi; biz ödemeyi banka yolu ile yapmamıza rağmen aynı gün icra dosyası başlatılmış. şu an 7 günlük itiraz hakkımız var buradan sonra ne yapmalıyız. (icraya verilen tutar 190 tl itiraz için istenen harç 250 tl)

        1. Merhabalar,

          İcra dairesine başvurarak ilgili ödeme belgelerinizi sunarsanız icra dosyasını kapatacaklardır.

          iyi günler dileriz.
          ParasalCozumler.Com

  2. iyi günler benim çocuk giresun şebin karahisar da üniversitede okuyor okula gelen bir yayın evi ögrencilere senet imzalatarak kitap vaadi yapmış ve bir kısmı nın kıtapları gelmiş ve bazı ögrencilerde kitapları almak istemedigini telefonla yayıncı firmayı arayarak sözleşmelerinin iptalini istemiş daha sonra telefonlarına mesaj yollayarak taksitlerini yatırmalarını istiyorlar ne yapabiliriz

  3. iyi günler benim çocuk giresun şebin karahisar da üniversitede okuyor okula gelen bir yayın evi ögrencilere senet imzalatarak kitap vaadi yapmış ve bir kısmı nın kıtapları gelmiş ve bazı ögrencilerde kitapları almak istemedigini telefonla yayıncı firmayı arayarak sözleşmelerinin iptalini istemiş daha sonra telefonlarına mesaj yollayarak taksitlerini yatırmalarını istiyorlar ne yapabilir

    1. MErhabalar.
      İmzalananan sözleşmenin bağlayıcılığı vardır. Sözleşme detaylarına bakılması gerekir.
      Sözleşmenin hangi şartlarda iptal edileceği ile ilgili detaylar incelenmeli ve haklı bir sebep var ise bir avukat yardımı ile sözleşmenin iptali için dava açılmalıdır.
      Sözleşmedeki iptal şartları yerine getirilmemişse ve sözleşmede vaad edilen ürünler teslim alınmış ise senetlerin ödenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde karşı taraf icra yolu ile alacağını tahsil edebilir.
      Size önerim, sözleşmenizi inceleyerek haklı bir durumunuz var ise zaman kaybetmeden bir avukat ile görüşmenizdir.
      İyi günler dileriz.

  4. Merhaba benim sorunum su ben gecici olarak 3 aylik turkcellden bir hat aldim ve kullanip turkcell bayiiden kresi karti ile hesabi kapattim. Fakat turkcell bana ektradan fazla bir borc cikartip beni arayarak bilgi verdiler ve bende onlardan imzaladigim kontratin bir nushasini istedim gondermediler hatta 3 ile 4 defa arayip ozellikle kontrati inceledikten sonra hakliysaniz borcu odeyecegim dedim. Son zamanlarda bir avukatlik burosuna bu birckari devretmisler ve bu buro defalarca mesajla yoluyla taciz ederek borcunuzu odeyiniz diye mesaj gonderip duruyorlar. Talep edilen borc 86.45tl idi dimdi137.5tl talepediyorlar. Ayrica dun bana icra takibi oncesi ihtarname gondermisler. Bu durumda ne yapabilirim? Cevap yazarsaniz cok memnun olurum. Simdiden tesekkur ederim…

    1. Merhabalar
      Borcunuzun detayına ulaşamıyorsanız size önerimiz, borcu ödeyerek tüketici mahkemesine başvurmanızdır.
      Eğer karşı taraf alacağının tahsili için avukatı devreye sokmuşsa bu durumda haklı olma ihtimalleri yüksektir. Eğer icra dosyası açılırsa bu durumda icra masrafları, avukat masrafı, dava harçları, gecikme faizi gibi bir çok ilave masrafla karşılaşacaksınız. Muhtemelen 80 liralık borç en az 2-3 bin tl olacaktır.
      Bu yüzden borcu ödemenizi ve iptal edilmesi için tüketici mahkemesine başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

      İyi günler
      ParasalCozumler.Com

  5. Merhaba,arkadaşım ile birlikte universiteye gelen yayın evi standindan 1.600 tllik 20 ay taksitle kitap aldık , ben kendi payimi odedim ama arkadaşım 500 tlsini ödemedi ve yayın evi arkadasimi her arayisinda çocuk tamam deyip erteledi bende imza attigim için kefil ben oluyorum ve bugün gelen kâğıtta (ilamsiz takipte ödeme emri ) geldi bu durumda ne yapmam lazim kalan 500 lirayı odersek herhangi bir dava masrafı avukatlık masrafı yada şuana kadar ödenmediği için herhangi bir ek ödeme yapacakmiyim ? Kaç gün içinde ödemem gerekir ve son olarak mahkeme acilabilir mi ? Açılmasını istemiyorum Cünkü polis okuluna gideceğim lütfen bana dönüş yaparmisiniz ? E-posta adresinme lütfen. Tesekkurler simdiden

    1. Merhabalar,

      Kefil olduğunuz için arkadaşınız ödeme yapmaz ise kalan ödemeyi siz yapmak durumundasınız. Tarafınıza gelen ödeme emri doğrultusunda alıcı taraf ile irtibata geçerek ne zamana kadar ödeme yapabileceğini bildirebilirseniz icra takibine gerek kalmadan üzerinizdeki yükümlülükten kurtulursunuz.
      Aksi taktirde icra takibi başlatılacak ve ilk olarak asıl borçlu kişi olan arkadaşınıza icra gidecektir. Eğer icra edilecek bir mal varlığı yok ise bu durumda icra takibi size yapılacaktır.
      İcra takibi doğrudan size geldi ise bu durumda bir avukat aracılığı ile borca itiraz edebilirsiniz. Bu durumda icra süreci durdurulacak ve mahkeme süreci başlayacaktır. Haklı olduğunuzu kanıtlarsanız tahsilat sizden değil arkadaşınızdan yapılır.

      Yukarıdaki ihtimallerin tümünde hem avukatlık ücretleri, hem de icra ve dava süreçleri oldukça yıpratıcı olacaktır.
      Önerimiz, arkadaşınızla anlaşmaya vararak borcun ödenmesi ve problemin daha da fazla büyümeden kapatılmasıdır.

      iyi günler
      ParasalCozumler.Com

  6. Bi yakınımdan evde duran parasını bnm hesabıma koyduğuma dair Küçük bir kağıda aldım die ism soyisim imza attım ve verdim. Aldğım kişi ölüm döşeğine düşünce parasını istedi ve götürdüm verdim çocuklarnın yanında ancak o imzaladğım kağıdı veya herhangi bi mkbuz almadm verdiğime dair. Şimdi o yakınım öldü ve çocukları aldıkları parayı inkar edip o kağıtla bna dava açacaklarnı söylmekte telefon açıp rahatsız etmkte ne yapabilir ve açsalar dawa sonuç ne olur

    1. Merhabalar
      Verdiğiniz yazının bağlayıcı özelliği vardır. Dolayısı ile dava açılması durumunda haksız konuma düşebilirsiniz.
      Eğer şahit gösterebilirseniz haklılığınızı kanıtlayabilirsiz.

      Dava açılmadan uzlaşma yoluna gitmenizi öneriyoruz.
      Uzlaşılamıyor ise kendinize şahit bulmanız gerekmektedir.

      İyi günler dileriz
      ParasalCozumler.Com

  7. Merhaba, şahsıma icra davası açılmış. İşsizim ve üstüme herhangi bir mal varlığı da Yok bu şekilde kendimi savunacağım. İlerde işe girdiğimde sonuç ne olur ? Teşekkürler.

    1. Merhabalar,

      Sigortalı bir işe girene kadar herhangi bir sıkıntı olmaz.
      Ancak eğer icra dosyası aleyhinize sonuçlanmış ve borçlu olduğunuz kesinleşmiş ise, işe girdikten sonra maaşınızın belirli bir kısmına haciz konulacaktır.

      iyi günler dileriz,
      ParasalCozumler.Com

      1. Teşekkür ederim. Son olarak dava henüz görülmedi fakat ödeyeceğime dair taahhüt vermiştik ama ödeyemedim bu suretle dava açılmış. Ayrıca evliyim evde haliyle eşyalarımız var ve ev de eşimin üstüne kredisi de eşimin üstüne eve haciz gelme durumu var mı? Ayrıca davaya girmeden önce mal beyanında bulunmalı mıyım? Çok teşekkür ederim. Hayırlı günler çalışmalar.

        1. Merhabalar,

          Sizin adınıza olan kişisel borçlar eşinizi bağlamaz.
          Eşinize ait eve size ait borç dolayısı ile haciz gelmez.

          Ancak borç eşinizin adına ve ev de eşinizin adına ise, haciz eşinize gelecektir. Bu durumda eviniz de riskli durumda.

          Borcun konusu ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmadığımızdan çok net bilgi veremiyorum.
          Eğer borcunuza karşılık size avukat tarafından icra dairesi vasıtası ile ödeme emri geldi ise bu aşamada 2 şey yapılır;
          1/ Borçlu borca itiraz edebilir, ödemeyi red edebilir. Bu durumda dava açılır ve dava sonucuna göre hareket edilir,
          2/ Borçlu borcunu kabul eder, karşı tarafa ödeme planı sunar (sizin durumunuz bu sanırım). Bu durumda artık borç kesinleşmiş olur ve dava açılmasına gerek kalmadan icra takibi başlatılır.
          Borç kimin adına ise o kişi adına kayıtlı gayrimenkuller icra edilir.
          Evinizde bulunan eşyalardan, temel yaşam için gerekli olanlar icra edilemez. (örneğin; televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi..gibi.)(Ancak bunlardan 2 tane var ise 2. si icra edilir)

          iyi günler dileriz,
          ParasalCozumler.Com

  8. Merhaba

    Eşim ( bayan ) bir işte çalışırken bir bankadan kredi çekti. Sağlık sorunları olduğundan dolayı işi bırakmak zorunda kaldı. Zaten çalıştığı yer sorunlu olduğundan ve ameliyat olması gerektiğinden ansızın işi bıraktı.

    Çektiği kredinin ilk 4 taksidini ödedik. Daha sonra sıkıntılarımızdan dolayı yaklaşık 4 taksidi ödeyemiyoruz. Banka idari takip sürecinde kendisini aradı eşimde o süreçte ameliyat olduğu için görüşme yapmamış. Şimdi banka yasal işlem sürecini başlatarak icraya verecekmiş. Dosyaya bakan hukuk bürosunu aradık ve bu ayın taksidini hemen ödemeyi, birikmiş taksitleri de en geç bir buçuk ay sonra ödemeyi daha sonrada hiç taksit ertelemeden kredimizi ödemeyi teklif ettik. Avukat hiç olumlu cevap vermedi.Bankaya yönlendirdi ve bankada aynı şekilde dosyanız yasal takip sürecinde bizden çıktı diyor.

    Bu durumda ne yapabiliriz.

  9. Merhabalar biz taksit odemesi yaptik fakat makbuz yanlis kesilmis. Sonra kamerlar flan izlendi size haber verecegiz dediler ama vermediler diger personellerden biri bizj arayip odediniz odediniz odemediniz icra gelecek diyor. Fakat ortadaki sorun henuz hallolmamis durumda icra gelirmi gelirse kne yap mamiz gerekir yardimci olurmusunuz .

    1. Merhabalar,

      Siz ödemenizi yaptığınızdan eminseniz ve elinizde yanlış da olsa kesilmiş bir dekont var ise herhangi bir hak talep edilmesi durumda mahkeme sizi haklı çıkaracaktır.
      Olur da tarafınıza icra gönderilirse, ilk yapmanız gereken şey, icra tebligatından sonraki 1 hafta içerisinde icra dairesine yada savcılığa başvurarak itiraz dilekçesi vermenizdir.

      itiraz dilekçesi verildiği andan itibaren icra süreci durdurulur ve konu mahkemeye taşınır. Mahkemede eğer ödediğinizi kanıtlarsanız bir sıkıntı olmaz. Kanıtlayamazsanız hem fatura bedelini, hem gecikme faizini hem de mahkeme ve avukat masraflarını ödersiniz.

      İcra tebligatı geldiğinde itiraz etmezseniz borcu kabul etmiş olduğunuz varsayılır ve icra süreci başlar.

      iyi günler dileriz.
      ParasalCozumler.Com

  10. Merhabalar. Benim sorum şu ; bana ücretsiz diye beyan edilen ingilizce öğrenme sitesinde uyelik aldım fakat daha sonrasında 14 gunun sonunda üyeliğin ücretli olacağını beyan etmediler. Ben de ücretsiz olmasına kanıp gayri ihtiyari elime tutuşturulan sözleşmeyi okumadan imzaladım. (Daha öncede haber sitelerinde bu şekilde insanları dolandırdıkları haberler var) Arayıp parayı istediklerinde vermeyeceğimi ve beni dolandırdıklarını hem bimer’e hem de tuketici hakem heyetine şikayette bulunacağımı söyledim.(ama beni ne kadar haklı bulacaklar bilmiyorum. Sonucta atılmış bir imza var) Avukat arayıp parayı verip vermeyeceğimi sordu bende vermeyeceğim dedim. Öğrenciyim ailemle kalıyorum ve üzerime kayıtlı herhangi bir mal yok. Eğer haciz gelirse ailemden herhangi bir mal alabilirler mi?

    1. Ömer Bey Merhaba,

      Bu gibi durumlarda malesef sözleşme bağlayıcı durumdadır.
      Eğer sözleşmenizde üyeliğin 14 gün sonra ücretli olacağı belirtilmiş ise ve siz bunun altına imza attıysanız bu durumda sözleşmede yazan ücreti ödemekle yükümlüsünüz.

      Yaşınız kaç bilmiyorum. Ancak yaşınız 18 üzeri ise, eve haciz gönderilmesi durumunda ailenizden hiç bir şey alamazlar. Bunu yapabilmeleri için anne yada babanızın borcu üstlenmesi gerekir. Borcu red ederlerşe hiç bir şey alınamaz.

      Ancak sizin tüm banka hesaplarınıza haciz konulur. Şu anda paranız yoksa bile, ileride herhangi bir hesabınıza para girişi olduğu anda paraya bloke konulur.

      Size önerimiz, imzalamış olduğunuz sözleşmeye ulaşarak çok detaylı incelemeniz ve hangi durumlarda sözleşmenin iptal edilebileceği yada hangi durumlarda cayma hakkınızın doğabileceğini öğrenip buradan bir şeyler yapmaya çalışın.

      Diğer bir önerimiz ise; olur da konu icraya gitme aşamasına gelirse, icra dairesinden size gelen borcu kabul etmeyin, itiraz edin. Eğer bir ödeme planı sunarsanız bocu kabul ettiğiniz varsayılır.

      iyi günler dileriz
      ParasalCozumler.Com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu