Hukuk

Senet Ödenmezse Ne Olur?

Senet borcunun ödenmemesi durumunda sürecin nasıl işleyeceği ve hangi hukuki süreçlerin yaşanacağı özellikle senet borcu olan kişilerin en çok cevabını aradığı soruların başında geliyor.

İçindekiler

Senet Ödenmezse Ne Olur?

Ülkemizde Ticaret ve alışverişte oldukça yoğun bir şekilde kullanılan senetlerin, ödenmemesi durumunda ne olacağı en çok merek edilen konuların başında geliyor.

Senet borcunun ödenmemesi durumunda sürecin nasıl işleyeceği ve hangi hukuki süreçlerin yaşanacağı özellikle senet borcu olan kişilerin en çok cevabını aradığı soruların başında geliyor. Ülkemizde senet ödeme noktasında yaşanılan sorunlar göz önüne alındığında senet ödenmeme konuş çok sayıda vatandaşımızı ve işletmeyi yakından ilgilendiriyor.

senet ödenmezse ne olur

Senet Borcu Ödenmemesi Durumunda İcra Takibi

Senet borcun bilerek ya da mali durumlar nedeniyle borcu kişiler tarafından ödenmemesi hallerinde alacaklı kişiler ellerinde bulunan senetlerle icra dairesine başvuruda bulunma yolunu tercih edebiliyor. İcra dairelerine yapılan başvurular ile birlikte, söz konusu olan borç için bir avukat tayin ediliyor. Bu avukatlar borçlu kişi ile iletişime geçerek ve borcun ödenmesini talep ederler. Hatta Borcun ödenmesine ilişkin bir tol haritası bile belirlenebiliyor.

Bu aşamada kişinin mevcut olan senet borcuna görevlendirilen avukat masrafları da ekleniyor. Görevlendirilen avukat ve borçlu olan kişi senet sahibinin de bilgisi ve onayı ile borcun ödenmesi noktasında bir anlaşmaya varılarak ödeme planı ortaya konuyor. Burada diğer süreçlerin çok uzun sürmesi nedeniyle hem alacaklı kişilerin hem de borç sahiplerinin karşılıklı anlaşarak taksitlendirme yoluna gidilmesi en ideal yol olarak görülüyor. Eğer taraflar anlaşamazsa bu sefer alacaklı parayı icra takibi yolu ile tahsil etme yoluna gidiyor. Burada başlatılan icra takibine 5 gün içerisinde itiraz edilebiliyor. Bu aşamadan sonra yasal olarak 0 gün içerisinde borcun ödenmesi gerekiyor.

İcraya Verilen Senedin Ödenmemesi Durumu

Senet borcunu ödememesi nedeniyle icraya verilen borçlu kişi, borçları ödeyebileceğine dair bir taahhüt vermesi gerekiyor. Bu taahhüdü yerine getirmez ise, cezai işlem uygulayabiliyor. Kişi bu taahhüt veremez ise hapis cezası ile karşılaşabiliyor. Fakat kişi borcu ödeyeceğine dair bir resmi açıklama işlemi yapmadı ise herhangi bir hapis veya adli para cezası verilemiyor. Bu durumda senetler ödenmediği zaman mahkemeye gidilir ve icra takibi işlemleri başlatılıyor. Kişi senet borcuna karşılık olarak haciz işlemi başlatılıyor. Bu işlem senet tahsilatın başvurulan en son yöntem olup sürecin uzun ve yıpratıcı olması nedeniyle senet alacağı olan hem de senet borcunu ödeyemeyen kişiler için en son seçenek olarak görülüyor.

İskan Nedir?

Forum Portalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu