Babanın Borcu Yüzünden Çocuğa Haciz Gelir Mi?
Borçlar ve Miras Hukuku kapsamlarında değerlendirilen haciz konusu pek çok insanın ilgi odağı olmuş durumdadır. Özellikle aile fertlerindeki borçların diğer aile üyelerini etkileyip etkilemediği merak konusudur.
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre borç, sadece borca giren kişiyi resmi olarak bağlamaktadır. Bu durumda baba veya aile fertlerinden herhangi birisinin borcu eğer resmiyette bir kefil durumu yok ise diğer aile üyelerini etkilememektedir. Bu durumda borçlu olan bir babanın çocuğuna haciz gelmesi mümkün değildir.
Eğer kefil olma durumu mevcutsa, çocuğun evine de resmiyette haciz gelme durumu geçerlidir. Kefil olarak imza atmayan bir çocuğun, girmediği borçtan dolayı hacze tabi tutulması gibi bir durum hukuka aykırıdır. Baba veya annenin girmiş olduğu borçlardan çocukların sorumluluğu anne ve baba yaşadığı sürece yoktur. Anne veya babanın vefat etmesi durumunda edinilen borçlar adına farklı tipte bir miras uygulaması geçerlilik kazanmaktadır.
Baba Ve Oğul Aynı Evde Yaşıyorsa
Çeşitli kurum veya kişilere borcu olan bir babanın borcu kişisel nitelik taşımasından dolayı oğlu ve diğer kardeşleri etkilememektedir. Ancak baba ve oğul aynı evde yaşıyorsa, haciz memurları bu yaşanılan eve gelebilmektedir. Baba tarafından borç alınan alacaklı tarafından ortak adrese menkul haczi için işlem başlatılabilmektedir. Adresi belirtilen babanın evindeki eşyalara memurlar tarafından değer biçim işlemi gerçekleştirilmekte ve haczedilmektedir.
Bu aşamada evde yer alan eşyalar çocuğa ait ise bunu ispatlayan belgeler gerekmektedir. Oğlun kişisel olarak edindiği mal varlığına memurlar haciz işlemini gerçekleştiremez. Oğlun ortak adreste olması, baba ile aynı evde yaşaması onun kişisel eşya veya mal varlıklarının haciz olunacağı anlamına gelmemektedir. Oğlun kişisel olarak edindiği eşyaları memura kendisinin olduğunu ispatlaması gerekmektedir. Bu ispatı ise çeşitli belgeler ve evraklar aracılığı ile yapması gerekmektedir.
Örneğin, çamaşır makinesi oğla ait ise herhangi bir fatura veya belgesel kağıt ile oğul bu eşyanın kendisine ait olduğunu ispatlarsa haciz memurları bu eşyaya icra işlemi uygulayamaz. Gerekli belge, fatura ve evrakları haciz memuruna sunmanız durumunda size ait eşyalar dışında kalanlar için haciz işlemi uygulanabilmektedir.
Babanın Vefat Etmesi Durumunda
Borçlu bir babanın vefat etmesi durumunda miras uygulaması aynen geçerlidir. Bu uygulama ise şu şekildedir; babadan kalan tüm mal varlıkları oğla pay edilebiliyor ise borçları da aynı şekilde miras olarak oğla pay edilebilmektedir.
Bu durumda baba yaşarken oğla haciz gelmiyorken, baba vefat ettiğinde oğlun borçları ödemeye bütçesinin yetmediği durumda oğul için haciz uygulaması başlatılabilir. Mal varlığının miras kalması gibi borçlar da aynı prosedür de miras olarak oğla kalabilmektedir.
Ancak babanın yaşıyor ve hayatta olması durumlarında oğlun hiçbir şekilde babanın borcunda yükümlülüğü olmamakla birlikte, babanın ölmesi durumunda bu işlem değişime tabi tutulmaktadır.
“Babanın Borcu Yüzünden Çocuğa Haciz Gelir Mi” konusunda daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
İcra Takibi Nedir? icra Takibi Başlatılırsa Ne Yapılmalı?
Yasal Takip ve Idari Takip Süreci Nasıl Işler?
Kredi Borcu ödenmezse Ne Olur?
Ev Eşyalarına Haciz Kalktı Mı?
İlamsız İcra Takibi ile Ödeme Emri Gelirse Ne Yapılmalı?
İcra Takibinde Taksitlendirme Yapılır Mı?
Merhaba kayınvalıdenın 2007 yılında almış olduğu ürün 370 tl miş 300 tl sini Ödemiş daha sonra mağaza kapanıp başka devralan kışı senetlerı avutarak vermış yıl 2019 olmuş 70 tl 1500 tl olmuş bu arada herhangı bır teblıgı haber yok esımı arayarak evızıne hacız yollayacagız demişler karsı tarafın avukatı ne yapmamız gerekır evımıze hacız gelebılır mı teşekkürler
Merhabalar kolay gelsin babamin vergi borcu var ama uzerinde hicbir mal varligi yok kirada beraber kaliyoruz ben ev almak istiyorum evdeki esyalarin tamami benim adima benim yanimda kaliyo babam simdi ben ev aldigim zaman babamin borclarindan dolayi evime yada esyalarima haciz gelirmi sağken veya öldugu zaman tesekkur ederim.