Kariyer

Ekip Ruhu Oluşturmak, Ekip İçerisinde Güven Oluşturmak

Ekip Ruhu Oluşturmak, Ekip İçerisinde Güven Oluşturmak

İçindekiler

Ekip Uyumunu Geliştirmek İçin Yöntemler

Güçlü ve uyumlu bir ekip her şeyi başarabilir!

Birbirine güvenmeyen insanları hiç yönettiniz mi? Eğer yönettiyseniz, o zaman bunun ne kadar zorlayıcı ve tüketici olabileceğini bilirsiniz.

Güven barındırmayan bir takım gerçek bir takım değildir; sadece birlikte çalışan bir grup insandır. Bilgi paylaşmayabilirler, haklar ve sorumluluklar üzerinde savaşabilirler ve birbirleriyle iş birliği yapamayabilirler. Çalışanlarınızın ne kadar yeterli veya yetenekli olduğu önemli değildir, eğer ekip içinde güven yoksa asla tam potansiyellerine ulaşamayabilirler.
Ancak güven söz konusu olduğunda, ekipteki her bir birey daha güçlü hale gelir çünkü birey etkili ve uyumlu bir grubun parçası olur. Çalışanlar birbirlerine güvendiğinde ekip gerçekten anlamlı hedeflere ulaşabilir.

Öyleyse bir lider olarak, ekibinizin gelişmesi için gerekli olan güvenin oluşturulması konusunda nasıl yardımcı olabilirsiniz? Bu yazıda ekipler içindeki güven konusuna, neden önemli olduğuna ve bunu inşa etmek için neler yapabileceğinize değineceğiz.

Güvenin Önemi

Güvenin, “bir kişinin ya da bir şeyin karakteri, yeteneği, gücü ya da gerçekliğine inanç” şeklinde bir tanımı bulunmaktadır.

Güven, etkili bir ekip için gereklidir çünkü bir emniyet duygusu sağlar. Ekip üyeleriniz birbirlerine güven duyduklarında kendilerini rahatça ifade edebilir, risk alabilir ve zayıf yönlerini gösterecek rahatlıkta hisseder.

Güven olmayınca daha az inovasyon, iş birliği, yaratıcı düşünce ve üretkenlik ortaya çıkar ve insanlar zamanlarını kendilerini ve çıkarlarını koruyarak geçirirler. Bunun için harcanan zaman aslında ekibin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için harcanması gereken zamandır.

Güven ayrıca bilgi paylaşımı için gereklidir. Journal of Knowledge Management dergisinde yayınlanan bir çalışma, bir ekibin bilgi edinmesinde güvenin anahtar bir unsur olduğunu ortaya çıkardı. Basitçe söylemek gerekirse; eğer ekip üyeleriniz birbirlerine güveniyorsa bilgiyi paylaşma ve açık bir şekilde iletişim kurma olasılıkları çok daha yüksektir.

Çalışanlarınızla Nasıl Güven İnşa Edersiniz?

Bir lider olarak, ekibinizde güven kültürü oluşturmak için neler yapabilirsiniz?

1. Örnek ile Öncülük Edin / Rol Model Olun

Ekibinizde güven oluşturmak istiyorsanız, o zaman rol model olarak öncülük yapın ve çalışanlarınıza güvendiğinizi gösterin. Bu ekibinize, çalışma arkadaşlarınıza ve patronunuza güvenmek anlamına gelir. Unutmayın ki ekip üyeleriniz her zaman sizi izliyor ve sizden ipuçları alıyorlar. Başkalarına güvenmenin gerçekten nasıl göründüğünü gösterme fırsatını yakalayın.

Eğer uzaktan bir ekibi yönetiyorsanız ekip üyelerinizle yüz yüze çalışsaydınız nasıl davranacaksanız aynı şekilde davranmayı hedefleyin. Bu, konferans görüşmeleri veya görüntülü sohbetler için dakik olmaya özen göstermek ve ne zaman yerinizde olamayacağınızı, ne zaman tatil yapacağınızı ekip üyelerinizin bilmelerini sağlamak anlamına gelir.

Verdiğiniz sözleri tutmak ve herkes için bir örnek oluşturmak önemlidir. Sözlerinizi tutmak uzaktan yönetilen bir ekipte inanılmaz derecede önemlidir çünkü sözleriniz genellikle verebileceğiniz tek şeydir. Olumlu tutum hızlı bir şekilde güven oluşturur ve tüm grubun ahengini ve beklentilerini artırabilir.

2. Açık İletişim Kurun

Açık iletişim, güven oluşturmak için gereklidir. Ekibinizdeki herkesin dürüstçe, anlaşılır bir şekilde birbirleriyle konuşmasını sağlamanız gerekir ve bunu başarmak için çeşitli stratejiler kullanabilirsiniz.

İlk olarak, ekibin amacını ve her kişinin rolünü tanımlamak için bir ekip kontratı oluşturun. Bu kontratı ilk ekip toplantısında sunun ve her ekip üyesini soru sormaya ve beklentilerini tartışmaya teşvik edin.

Daha sonra ekip oluşturma egzersizlerini organize etmeyi düşünün. Dikkatli ve iyi planlanmış bir şekilde seçildiğinde, bu alıştırmalar “buz kırıcı” işlevi görür, insanları açılmaya ve iletişim kurmaya teşvik eder.

Çalışanlarınızın diğer insanların yaklaşım ve içgörülerinin kendilerininki kadar geçerli olabileceğini anlamasına yardımcı olmak yararlıdır.

Düzenli olarak toplantı yapın, böylece tüm ekip üyeleri kendi süreçleri hakkında konuşma şansına sahip olurlar ve yaşadıkları herhangi bir sorunu tartışabilirler. Bu, birbirlerini tanımanın önemli bir parçasıdır; Aynı zamanda takım üyelerinin konuşması ve birbirlerinin problemlerini çözmelerine yardımcı olmak için fırsatlar yaratır.

Burada ‘’söylediğinizle yaptığınızın bir olduğundan’’ emin olun; paylaşmanız gereken önemli veya güncel bilgiler olduğunda hemen paylaşın. Ekibinizle mütemadiyen paylaşımda bulunarak açık iletişimin sizin için ne kadar önemli olduğunu ispatlayın. Ekip üyelerinizle ne kadar çok paylaşımda bulunursanız ve gizli bir gündeminizin olmadığınızı kanıtlarsanız, size ve başkalarına o kadar rahat güven duyarlar.

3. Birbirinizi Bizzat Tanıyın

Güven oluşturmanın bir yolu, ekip üyelerinizi çalışma arkadaşlarınızın insani taraflarını görmeye teşvik etmektir. Kişisel hikayelerini paylaşmalarına ve bağ kurmalarına yardımcı olacak durumlar tasarlayın. Bunu aileleri veya kendi hobileri hakkında kibarca sorular sorarak yapın

Ekibi tanımanın ve daha güçlü bağlar kurmanın bir başka yolu da işten ya da öğle yemeğinden sonra sosyalleşmektir. Örneğin, her hafta informal grup tartışmaları için zaman ayırabilirsiniz. Ekip üyelerinden yetkin olduğunuz konularda önerilerde bulunmalarını isteyin. Başlangıç olarak, değerler çevresinde bir tartışma başlatabilirsiniz. Kendi değerlerinizden bazılarını paylaşın ve onları kendilerininkini paylaşmaları için teşvik edin. Değerler çoğu insan için önemlidir ve bunları paylaşmalarına izin veren bir konuşma başlatmak, ekibinizin hümanist tarafını öne çıkartır.

Eğer ekibiniz uzaktan çalışıyorsa, çevrimiçi bir toplantı planlayın. Eğer yeni bir ekipse, herkesin bir diğerini bireysel olarak tanımasına yardımcı olun. Herkesten çevrimiçi profillerinde uzmanlık ve becerileri, kişisel geçmişi ve ilgi alanları hakkında bir ya da iki paragraf yazmasını isteyin ve iletişim kanallarını açık tutmak için sohbet veya anlık mesajlaşma uygulamalarını kullanın.

4. Suçlayıcı Olmayın

İnsanlar birlikte çalışırken, güven problemi ve hayal kırıklıkları yaşanabilir ve bunlara sebep olan birini suçlamak kolaydır. Ancak herkes birini suçlamaya başladığında, hızla hoş olmayan bir atmosfer gelişebilir. Bu moral düşürür, güveni sarsar ve en nihayetinde verimsizliğe sebep olur.

Bunun yerine, grubunuzdaki herkesi bir hatayı yapıcı bir şekilde düşünmeye teşvik edin. Olanları düzeltmek ve birlikte ilerleyebilmek için neler yapılabilir? Ve bu hatanın tekrar gerçekleşmeyeceğinden nasıl emin olabilirsiniz?

5. Gruplaşmaların Önüne Geçin

Bazen, genellikle ortak ilgi alanlarını veya çalışma görevlerini paylaşan ekip üyeleri arasında gruplaşmalar oluşabilir. Ancak bu gruplar- kasıtsız olarak- başkalarının kendilerini dışlanmış hissetmelerine sebep olabilir. Grup üyeleri arasındaki güveni de zayıflatabilirler.

Bu konuda ekip üyelerinizle açık bir tartışma başlatın ve gruplaşmalar hakkında ne düşündüklerini ve diğer ekip üyeleri üzerindeki etkilerini anlamaya çalışın. Sadece sorunu açıkça ele alarak bu zarar verici davranışları köreltebilirsiniz.

6. Güven Sorunlarını Tartışın

Güven sorunlarına sahip bir ekibi yönetiyorsanız, bu sorunların nasıl ortaya çıktığını anlamak önemlidir. Böylece bunları aşmak için bir strateji öne sürebilirsiniz.

Ekip üyelerine isimlerini yazmadan doldurmaları için bir anket verin. Grup içindeki güven düzeyini ve bununla birlikte neden güven eksikliği olduğunu düşündüklerini sorun. Sonuçları okuduktan sonra, bu sorunlar hakkında konuşmak için herkesi bir araya getirin (ancak anketin gizli kalmasına saygı duyduğunuzdan emin olun!)

Anahtar Noktalar – Ekip Ruhu Oluşturmak

Güven, ekip verimliliğinde önemli bir unsurdur. Onsuz, anlamlı bir şey elde etmek olası değildir. Güven sayesinde ekipler başladıkları her şeyi ve daha fazlasını başarıyla tamamlayabilirler.
Bir lider olarak, örnek teşkil etmek önemlidir. Ekip üyelerinize, kendinize ve meslektaşlarınıza olan güveninizi, güvenin sizin için ne kadar önemli olduğunu gösterin.
Ardından, herkesin kişisel düzeyde birbirlerini tanımasına yardımcı olmak için çaba sarf edin. Son olarak, grubun güvenine ve moraline zarar verdiklerini düşünüyorsanız, gruplaşmaların önüne geçin.

Konu ile ilgili sorularınız ve görüşleriniz bize aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;

Yöneticinin Gözüne Girmek Için Yapılması Gereken 5 Şey

Dünyanın En Başarılı Insanlarının Sabah Ilk Önce Yaptıkları 7 Şey

İş Yerinde Kesinlikle Yapılmaması Gereken 8 Davranış Şekli

İş Yerinde Terfi Etmenin 10 Yolu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu