İş Fikirleri

İpek Böceği Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

İpek Böceği Yetiştiriciliği maliyeti ve kar marjı

Yeni iş fikirleri konusunda birbirinden farklı projeler ve uygulamalar esas alınsa da tutuculuğu tamamen talebe göredir. Yani yaptığınız işin sonunda ortaya çıkan ürünün alıcısına kolay erişmek gerekir. Tarım sektörünün önemli gelir kaynaklarından bir tanesi olan İpek Böceği Yetiştiriciliği hem pazar açısından hem de yüksek üretim açısından oldukça önemli yere sahiptir. Özelliklerini çok iyi bilmek ve bu özelliklere göre hareket etmek sonuç almayı doğrudan etkilemektedir. İpek böceği 8 hafta gibi kısa ömre sahip olduğu için planlamanızı çok iyi yapmalısınız. Risk faktörleri bakımından da birçok alana göre çok düşük risklere sahiptir.

İçindekiler

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nedir?

Farklı iş kollarına yönelmek isteyenlerin dikkatini çeken İpek böceği yetiştiriciliği nedir sorusu en merak edilen konular arasındadır. Öncelikle beslenme alanlarına göre hareket etmek gerekir. İpek böceği özelliği bakımından en fazla beslendiği alan dut yaprağıdır. İpek kozalarını yiyen tırtıllar aynı zamanda dut yaprağı ile de beslenmektedir. 800 metre uzunluğa ulaşabilen kozalarda ipek telini örerler. 8 haftalık ömre sahip olmalarından dolayı da bu süre zarfına ayrıca dikkat edilmelidir. İpek böceği tek evcil tür olarak bilinmektedir. Kelebeğin tırtılı olan ipek böceği dut yaprağını yiyerek ipek kozası yapmaktadır. Ticari amaçlı kurulan yapılarda tesislerin iyi olması sonucu doğrudan etkilediği için hesaplamaları planlı yapmalısınız.

Hangi Aylarda Yapılır?

İpek böceğinin yetiştirilme tarihleri çok önemli olup, takibi de ayrıca dikkatli şekilde yapılmalıdır. İpek böceği yetiştiriciliği hangi aylarda yapılır? Sorusu sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesidir. Türkiye’de ipek böceği beslemesi yılda 2 kez yapılabilir. Bu beslenmenin ilki Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan ilkbahar dönemindedir. İkinci beslenme dönemi ise sonbahar döneminin başlangıcı olan Ağustos ve Eylül ayları içerisindedir. Bu dönemler dışında beslenmenin mümkün olmaması ipekböceği yetiştiriciliği yapılmasına engel teşkil edecektir. Zaman ayarlamasını ve pazar planlamasını mutlaka besleme yapacağınız tarihe göre seçmelisiniz. Aksi durumlar ile karşılaşmama adına da bu durumun tesisine özen gösterilmelidir.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Maliyeti

Hangi alanda iş yaparsanız yapın öncelik giderleri hesaplamak olduğu için bu alanda araştırma yapmanız gerekir. İpek böceği yetiştiriciliği maliyeti hesaplanarak iş yürütürseniz işiniz daha kolay olacaktır. 1 Kilogram yaş koza 55 – 60 TL arasında satılmaktadır. Bu hesaba göre ilk kez işe başlayacaklar için 100 kg almaları daha doğru olacaktır. 100 kg üzerinden hesaplama yapıldığında ise yaş kozaya ayrılması gereken sermaye 5.500 TL – 6.000 TL arasındadır. Yaş koza için gerekli maliyet çıkartıldıktan sonra yetiştireceğiniz alanın ısı ayarlamasını yapmak için ısıtıcı alınması gerekmektedir. 100 kg yaş koza ile üretime başlayacağınız alan için size 70 metrekarelik bir alan yetecektir. 100 kg yaş koza ile bu işe başlarsanız 40 gün gibi kısa sürede 5.000 TL gelir elde edebilirsiniz.

İpek Böceği Devlet Desteği

Devlet desteğinin yetiştiricilik alanında birçok alana destek vermesi girişimciler için çok önemli fırsattır. İpek böceği yetiştiriciliği devlet desteği ile yatırımlarınızı daha büyük çaplı düşünebilirsiniz. Geri ödemesiz ve faizsiz geri ödemeleri ile girişimcilerin yanındadır. Bölgesel olarak değişen faktörleri de hesaba katarak çok daha iyi sonuç elde edebilirsiniz. Dut ağaçlarının yaygın olduğu bölgelerde yetiştiricilik daha yoğun olduğu için desteklerde bu duruma göre yapılmaktadır.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Kazancı

Her işin bir de getiri yönü bulunurken ne yapıp ne kadar kazanırım düşüncesi hakimdir. Harika iş fikirleri arasında bulunan ipek böceği yetiştiriciliği kazancı ile de dikkat çekmektedir. Yetiştiricilik için oluşturmanız gereken alan kazancı doğrudan etkilemektedir. Sadece dut yaprağı ile beslenen ipek böceği bu konuda sizi zorlayabilir. Bu yüzden dut yaprağının yoğun bulunduğu alanlarda çalışmalısınız. İpek böcekleri ipek örme işlemini yaklaşık olarak 40 gün içerisinde gerçekleştirmeye başlamaktadır. 100 kg yaş koza ile bu işe başlayanlar 40 gün içerisinde 200 kg’a kadar ipek üretebilmektedir. 1 kg ipek satış fiyatı da 50 TL olduğunda ortaya 10.000 TL gibi bir rakam çıkmaktadır. Maliyetleri de hesaba katarak harcanan 5.000 TL karşılığında 2 katı olan 10.000 TL kazanılabilmektedir.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nerede Yapılır?

Yatırımı nereye ve nasıl yapacağınıza karar vermeden önce yaşadığınız bölgeye uyumluluğuna özellikle dikkat etmelisiniz. İpek böceği yetiştiriciliği nerede yapılır? Sorusunun sıklıkla soran girişimciler yatırım önce araştırma yapmaktadır. Genel itibari ile değerlendirildiğinde Bursa, Bilecik, Sakarya, Eskişehir, Antalya ve Diyarbakır illerinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Bu illerin genel yapısı yetiştiricilik için uygun olduğu için de sonuç alma açısından da büyük etkenler söz konusudur.

Nasıl Yapılır?

Sermayenizi belirlerken yetiştiriciliğin nasıl yapılacağını araştırmak gerekir. İpek böceği yetiştiriciliği nasıl yapılır? Konusunda uygulamalar çok dikkatli şekilde hayata geçirilmelidir. Öncelikle ipek böceği yumurtasının temin edilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili satış yapan firmalara ulaşıp temin edebilirsiniz. Diğer bir etken ise ipek böceğinin en çok sevdiği dut yaprağıdır. En iyi kaynak olarak görülen dut sizin işi yürütebilir olmanız açısından çok önemlidir. Ortalama boyutlara sahip bir dut ağacı yılda 10 – 15 kg yaprak oluşturmaktadır. Bu hesaba göre hareket edip yoğun bölgelere yönelmelisiniz. Böceklerin yumurtadan çıkacağı zamana kadar ki muhafazasını çok iyi yapmalısınız. Sonrasında da kuluçka dönemi başlayacak ve böcekler dut yaprağını yemeye başlayacaklardır. 3 – 10 gün içerisinde yumurtadan çıkan ipek böcekleri üretime başlayacaktır. Süreci çok yakından takip ederek üretimi sürdürebilirsiniz.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Hesaplamanızı doğru şekilde yaptıktan sonra kar zarar hesabı ortaya çıkacaktır. İpek böceği yetiştiriciliği karlı mı? konusunda uygulama esasları önceliklidir. 100 kg yaş koza ile başlayacağınız işte doğru uygulama ile ortaya çıkan karlılık net şekilde oluşturulmaktadır. 5.000 TL karşılığında alacağınız koza ile 10.000 TL değerinde ipek elde edebilirsiniz. 40 günde bir hasat elde edilebilir olduğu için de karlılığın oldukça iyidir.

Lavanta Yetiştiriciliği Zengin Eder Mi? Maliyet/Kar

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

Solucan Gübresi Üretimi-Maliyeti ve Kar Marjı

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği-Maliyeti-Kar Marjı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu