KariyerGüncel

Kolay İş Bulmanın Yolları Nelerdir?

Kolay iş bulma, biraz kişinin donanımı ile doğru orantılı seyir gösterir. İş bulma teknikleri, başlıca iş bulma yolları, özellikle internetten iş bulma konusunda bilinmesi gerekenler neler bilinmesi gerekir.

Uzun süredir iş arayan bir çok kimsenin aklına takılan sorulardan bir kaçı “Kolay iş bulmanın yolları var mıdır? Neyi daha farklı yaparak hızlı bir şekilde iş bulabiliriz? Diğer rakiplerimizden bir adım önde olmamızı sağlayacak bir yöntem var mıdır?” şeklinde sıralanabilir.

Kolay İş Bulmanın Yolları iyi bir araştırma yapmaktan geçer. Donanımızın ve tam olarak ne istediklerinizin farkında olmalısınız. Bunun için kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.

İçindekiler

Kolay İş Bulmak İçin Yönlerinizi Keşfedin

İş arayanların ilk yapması gereken şeylerden birisi kendini tanımak olmalıdır.

  • Güçlü yanlarınız nelerdir?
  • Zayıf yanlarınız nelerdir?
  • Hangi alanlarda tecrübeniz var?
  • Eğer bir tecrübeniz yoksa hangi alanda daha başarılı olabileceğinizi düşünüyorsunuz?
  • Eğitim durumunuz ne?
  • Yabancı dil seviyeniz ne?
  • Masa başı işlerden mi hoşlanırsınız?
  • Sahada mı çalışmak istersiniz?
  • Hangi çalışma saatleri sizin için uygun?
  • Yurt dışı ve yurt içi tercihleriniz neler?

Bunların cevaplarını bir kenara not ederek başlamak gerekir.

Çalışabileceğiniz iş alanlarını belirleyin;

  • Yetkinliklerinize uygun iş alanlarını ve sektörleri belirleyerek hangi alana yoğunlaşacağınızı, hangi iş alanlarında çalışabileceğinizi listeleyin.
  • Bu iş alanlarında sektördeki güçlü ve güvenilir firmalarını belirleyin, (personel ilanı olup olmaması önemli değil)
  • Belirlediğiniz iş alanında personel ilanı olan firmaları ve ilanlarını not edin (Bir çok kariyer sitesinde iş ilanlarını görebilirsiniz. Ayrıca belirlediğiniz firmaların bazılarının internet sitelerinde de ilgili ilanları görebilirsiniz)

Harekete geçin

Doğru bir özgeçmiş (cv ) hazırlayın Kolay iş bulmanın yolları 

  • Güncel bir cv hazırlayın. Doğru bir cv hazırlamak için buradaki linkte belirtmiş olduğumuz konulara dikkat edin. CV örnekleri için internetten bir çok kaynak bulabilirsiniz.
  • Cv’niz hazır olunca bir önceki başlıkta hedef olarak belirlediğiniz firmaların e-mail adreslerine ve kariyer sitelerindeki ilanlara gönderin,
  • Tanıdık çevrenizi iyi kullanın. İşe yerleştirmelerde daha çok tanıdıklar aracılığı ile insan kaynaklarına iletilen cv’ler çok daha fazla önemseniyor. İş başvurusu yapacağınız firmadan irileri ile tanışmaya ve onlar aracılığı ile işe başvurmaya çalışın,
  • Cv gönderirken mail içerisine kendinizi çok kısa bir şekilde özetleyen ve ne istediğinizi belirten küçük bir paragraf ile mutlaka bir açıklama yazın,
  • Cv’nizde mutlaka bir ön yazı bulundurun. İşverenlerin ilk baktığı nokta ön yazıdır. Ön yazı ile karşı tarafı ilk anda etkileyemezseniz cv’nizin incelenme şansı düşecektir.
  • Tek bir cv hazırlayıp her yere aynı cv göndermeyin. Bu çok önemli. Hangi işe başvuruyorsanız o işe uygun bir cv hazırlayın. CV’nizde o işin gerektirdiği özellikleriniz ve tecrübeleriniz ne ise o kısımlara daha fazla yer verip o özelliklerinizi daha fazla vurgulayın. Yani hem satın alma hem planlama tecrübeniz varsa ve siz planlama departmanına başvuruyorsanız pazarlama ile ilgili tecrübelerinize daha az yer verip planlamada neler yaptığınızı, hangi projelerde yer aldığınızı, bu alandaki güçlü yanlarınızı daha fazla vurgulayıp göze çarpmasına dikkat edin. İşe özel CV hazırlayın, genel bir cv hazırlamayın. Bu çok çok önemli.

Ağınızı geniş tutun

  • Linkedin üzerinden profilinizi güncelleyin ve geçmiş iş tecrübeleriniz ile yetkinlikleriniz konusunda detaylı bilgiler girin
  • Çalışmak istediğiniz alandaki iş veren firmaları, bu firmaların çalışanları, bu çalışanların katıldığı sosyal paylaşım gruplarını facebook, tweeter, linkedin gibi portallardan takip edin ve iletişim ağınıza ekleyin

Mülakatlara sıkı hazırlanın

  • Mülakatlara mutlaka hazırlıklı gidin,
  • Firma hakkında detaylı bilgiler edinin, neden o firmada çalışmak istediğinizi, hangi güçlü yanlarınızla firmaya nasıl yarar sağlayacağınızı önden düşünün
  • İş görüşmelerinde sıklıkla sorulan soruları öğrenip bu sorulara mutlaka verilecek cevabınız olduğundan emin olun. (iş görüşmelerinde sıklıkla sorulan sorular için buradaki başlığı inceleyebilirsiniz)
  • Başarılı bir iş görüşmesi için buradaki yazımızı mutlaka inceleyin.

Aşağıdaki yanlışlardan kaçının

  • Firmayı tanımadan iş görüşmesine kesinlikle gitmeyin,
  • Yetkinliklerinize uymayan bir işe başvurmayın,
  • İlk görüşmede ücret konusunu gündem yapmayın,
  • Ciddiyetinizden ödün vermeyin,
  • Halen çalışıyorsanız işi bıraktıktan sonra değil, işten çıkmadan iş arayın. Kimse bunu itiraf etmese de çalışmayan birisi ile halen çalışan birisine karşı iş görüşmelerinde farklı gözle bakılmaktadır. Çalışan kişiler her zaman daha değerli bulunur,
  • Çalışmıyorsanız, beklentilerinizi yüksek tutmayın,
  • Daha düşük beklentilerle bir iş arayışına girip, iş bulduktan sonra çalışırken hayal ettiğiniz işi araştırın,
  • Mülakat sırasında kaçınmanız gereken davranışları mutlaka öğrenin. Bu konudaki detaylı yazımızı buradan öğrenebilirsiniz.

Çevrimiçi Ağ Oluşturmayı Deneyin

LinkedIn gibi kariyer ağı sitelerine bağlanın. Mezun olmadan önce iş piyasasında neler olup bittiğini bilmek istiyorsanız bu harika bir fırsat olacaktır. İlgilendiğiniz endüstriler için kolay iş bulma gruplarına katılın ve en son iş tekliflerini takip etmek için sosyal ağınızı oluşturmaya başlayın. Beğendiğiniz şirketleri takip etmeyi ve yayınlarına yorum yapmayı da atlamayın. Yapacağınız yorumlar fark edilmenin harika bir yoludur. LinkedIn’de daha önce tanımadığınız birini eklemenin kötü bir davranış olduğunu da unutmayın. Bu yüzden çılgınlar gibi yeni bağlantı eklemek sizin aleyhinize olacaktır.

Aramanızı (ve Zihninizi) Genişletin

Özellikle teknoloji sayesinde, iş piyasası o kadar hızlı bir şekilde gelişiyor ki iş bulmanın kolay yolları arasında hiç duymadığınız yöntemler bulunuyor. Örneğin, bir UX tasarımcısının ne olduğunu biliyor musunuz? Biraz araştırma yapmanıza değer, çünkü bilmediğiniz terimleri öğrendikten sonra, bunların aslında denemek isteyeceğiniz pozisyonlar olduğunu görebilirsiniz. Daha az geleneksel bir kariyer yapmayı seçmek de daha az rekabet anlamına gelebilir. Bu seçim ufuklarınızı genişletir, daha fazla niş pozisyona bakmaya başlamak daha fazla fırsat bulmanıza yardımcı olabilir.

Kendinizden Emin ve Cana Yakın Olun

Daha önce de belirttiğimiz gibi, başvuru sürecini nasıl ele alacağınız potansiyel işverenlere ne tür bir işçi olduğunuz hakkında bir fikir verecektir. Örneğin, üst düzey bir çalışana bir kahve istemek için e-posta göndererek inisiyatif alan biri, iş bulma yöntemleri kapsamında sadece düz bir CV gönderen birinden çok daha özgüvenli bir izlenim verecektir. Ancak, bu seçeneği tercih ederseniz, harekete geçmeden önce şirket hakkında ciddi araştırmalar yaptığınızdan emin olun. Şirketin ne olduğunu ve ne işler yaptığını gerçekten bilmediğinizin anlaşılmasını istemezsiniz.

Staj Yapmayı Deneyin

Bir pozisyonda herhangi bir profesyonel deneyiminiz yoksa, iş bulmanın en kolay yolu için karar vermeden önce staj yapmanız önemlidir. Belli bir kariyerin sizin için doğru yol olup olmadığına karar vermeden önce biraz iş deneyimi edinmekten fayda sağlayacağınızı düşünüyorsanız, belki de güzel bir şirkette ücretsiz bir ay staj yapmayı teklif edebilirsiniz.  Bununla birlikte, staj söz konusu olduğunda haklarınızı bilin, çünkü maalesef bazı şirketler ödeme yapmadan tam zamanlı bir pozisyonda çalışarak kariyerine başlamak isteyen gençlerden faydalanacaktır. Ücretli stajlar da bulabilmeniz mümkün. Çok fazla ödeme yapmasalar da, doğrudan tercih ettiğiniz iş ve endüstrinizle ilgili, daha sonra son derece yararlı olacak paha biçilmez beceriler, deneyim ve temaslar edinebilirsiniz. Hatta stajın sonunda orada kalıp çalışmanız için bir teklif bile alabilirsiniz.

Kariyer Fuarlarına Göz Atın

Kariyer ve lisansüstü fuarları, büyük işverenlerle doğrudan tanışmak ve onlarla konuşmak için harika bir fırsattır. Unutmayın, sadece sizin gibi iş arayanlarla konuşmak amacıyla durdukları stant için ödeme yaparlar, bu nedenle bu nadir konumda olmanın avantajlarından yararlanın. Ağ oluşturma, iş başvuru süreçleri ve kolay iş bulmanın yolları hakkında bilgi edinme fırsatından en iyi şekilde yararlanın. Ayrıca, bir not defteri bulundurmayı unutmayın. Konuştuğunuz kişilerin adlarını, konumlarını ve e-posta adreslerini not edin.

Eğer bir yere giderek para kazanmak yerine, evinizden kendi imkanlarınız dahilinde kazanç sağlamak istiyorsanız evde para kazandıran işler ile ilgili yazınızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

5 Yorum

  1. Sellam kardeşim 22yildir Aşçılık yapıyorum sizlerle çalışmakla onur duyarım hjyene önem veren bir yim .Orhan şirin istanbulda yaşıyor Aşçı 05303862154 .mesayi sayları farketmez

  2. inşaat sektöründe çalışmak istiyorum iç cepe boyankaba inşaat te teçrübeliyim 0 535 958 24 61 adem çelik

  3. Salam Ben turkiyeden sedat tesisat ustasiyim 6 yildir bu isi yapiyorum azerbaycan da bakuda is ariyorum 0541818934

  4. Ahsap kesim makineleri uzmani ayni zamanda forkilift kepce operatoruyum kereste palet uretiminin tum asamasinda uzmanim yurt disi is ariyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu