GüncelUmmanYurtdışında Çalışmak

Umman’da Çalışmak, iş Kurmak, Yaşam, Umman’da Maaşlar

Umman’da Çalışmak, iş Kurmak, Yaşam, Umman’da Maaşlar

Özellikle yurt dışında çalışmak isteyenler için kapsamlı olarak hazırladığımız bu yazımızda, Umman hakkında genel bilgilerin yanında, Umman’da çalışmak isteyenler için iş fırsatları, Umman’da her meslek dalı için maaşlar, yaşam giderleri, kiralar, ulaşım, yemek, giyim kültürü hakkında detayı bilgi vermeye çalıştık.

İçindekiler

Umman Hakkında Genel Bilgiler

 Resmi adı ile Umman Sultanlığı; üniter parlamenter monarşi ile yönetilen, başkenti Muskat olan bir Orta Doğu ülkesidir. Ülkenin resmi dili Arapça, resmi dini İslam’dır. İngilizce de halkın büyük bölümünün bildiği, yaygın olarak kullanılan diller arasındadır.  Para birimi olarak Umman riyali kullanılmaktadır. Umman’ın 4.5 milyona yakın nüfusunun %75’ini İbadilik mezhebine mensup Müslümanlar, %30’unu ise Sünni, Şii ve Hindular oluşturmaktadır.

Tarihi 10.000 yıl öncesine kadar dayanan Umman, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Kabileler halinde yönetilen ülke, 7. Yüzyıl’da İslamiyet’i benimseyerek dini bir yönetime geçmiş ve siyasi birliğini sağlamıştır.

Umman, Hint Okyanusu ticareti açısından önemli bir konumda bulunması sebebiyle 1800’lü yıllara dek sık sık Portekizli kolonicilerin işgaline uğramıştır. Bunu takiben Britanya ile imzalanan anlaşmalar neticesinde Maskat’ta yönetim şekli monarşi olan bir devlet kurulmuştur. Britanya’nın Umman’ı manda haline getirme çabalarına rağmen Umman hiçbir zaman parçalanmamış ve bağımsızlığını korumayı başarmıştır.

1970 yılında tahta çıkan Kabus bin Seyd El Ebu Seyd ile Umman yeni bir döneme girmiştir. Sultan Seyd bir yandan Arap coğrafyasında bulunan ülkeler ile yakın ilişkiler kurarken bir yandan da ülkeyi dış dünyaya açarak modernleşme yoluna gitmiştir. 2011 yılında yaşanan Arap Baharı hareketinde muhalif grupların çağrılarına yanıt veren yönetim, komşularından çok daha az iç karışıklık yaşayarak dönemi atlatmıştır. Sultan Seyd siyasi ve ekonomik reformlar ile ülkenin refah düzeyini yükseltmiş ve ülke yönetimine yardımcı olan meclisin yetkilerini genişletmiştir.

Umman Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında yer almaktadır. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan Krallığı, güneybatıda Yemen Cumhuriyeti ile sınırı bulunmaktadır. Doğusu Hint Okyanusu, kuzeydoğusu ise Basra Körfezi ile çevrili ülkede tropikal çöl iklimi yaşanmaktadır. Sıcaklığın 50 dereceye kadar yükselebildiği Umman dünyanın en sıcak ülkelerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Umman’da yazlar sıcak ve nemli, kışlar ılık geçmektedir.

Umman’ın ekonomisinin büyük bir bölümü petrole dayalıdır. Bunun yanında sanayi, turizm, bilgi teknolojileri gibi alanlarda yatırımlarını genişleten ülkede ekonominin %49,5’lik bölümünü sanayi, %48,9’luk bölümünü hizmet sektörü oluşturmaktadır. İklim koşullarının elverişsiz olmasından dolayı tarımsal ekonomi gelişmemiştir.

Umman’da Yaşam Masrafları

Umman’da Kiralar

Umman’da ev kiraları merkeze olan yakınlığa, binanın yaşına ve marketlere yakınlığına göre değişmektedir. Umman yüzölçümü bakımından küçük olduğu için, en büyük şehir olan başkent Muskat’ta bile şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmek maksimum 40 dakika almaktadır, bu da merkeze uzak evleri tasarruf edebilmek adına bir seçenek haline getirmektedir. Umman’da ortalama ev kiraları merkezde bulunan bir odalı evler için 600 Dolar, iki odalı evler için 840 Dolar ve üç odalı evler için 1200 Dolar şeklindedir. Merkezde bulunmayan evler, merkezdeki evlere göre yaklaşık 300 Dolar daha ucuz olmaktadır.

Umman’da gıda fiyatları

Kiralar yıllık olarak ödenmektedir. Ancak şirketlerde konaklama bedeli, genellikle iş sözleşmesine dahil edilmektedir. Bu durumda kira işveren tarafından önceden karşılanmaktadır. Bazı şirketler kira için ekstra ödenek oluşturmakta, çalışmaya giden kişinin kalacağı evi seçmesine olanak sağlamaktadır.

Umman’da beslenme masrafları bir kişi için aylık ortalama 400 – 500 Dolar’dır. Lokantada bir öğün yemek yemek, ortalama 8-10 Dolarlık bir hesap ödemek anlamına gelmektedir. Temel gıdaların fiyatları aşağıdaki gibidir:

1 Litre Süt 1.65 $
Bir Somun Ekmek (500 Gr) 1.10 $
1 Kg Beyaz Pirinç 1.90 $
1 Kg Peynir 6.60 $
10’lu Yumurta 3.64 $
1 Kg Patates 1.30 $

Umman’da Ulaşım Ücretleri

Umman’da ulaşım, otobüs, taksi ve kişisel araç ile sağlanmaktadır. Yerel ulaşımda tek yönlü bir bilet 0.80 Dolar’dır, ayrıca 39 Dolar’a aylık kart da satın alınabilmektedir.100 Dolar fiyatına günlük şoförlü taksi kiralanabilmektedir. Kişisel araç kullananlar için, gelirinin büyük bölümünü petrolden elde eden ülkede benzinin litresi 0.50 Dolar gibi oldukça uygun bir fiyata satılmaktadır.

Umman’da Giyim Ücretleri

Giyim ürünleri, Türkiye’de de bulunan bilindik mağazaların yanında yerel satıcılardan da alınabilmekle birlikte ülkemize göre daha pahalı olabilmektedir. Umman’a yeni taşınan biri kapsamlı bir giyim alışverişinde 400 Dolar harcayacaktır.

Umman’da yaşam masrafları bir kişi için aylık ortalama 1500-2000 Dolar olacaktır.

Umman’da Çalışmak; İş İmkanları ve Çalışma Şartları

Umman’da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarının öncelikle çalışma vizesi alması gerekmektedir. Çalışma vizesi almanın temel şartı Ummanlı bir işverenden davetiye mektubu almaktır. Davetiye mektubu, yabancı çalışanların haklarını belirlemekte ve çalışanın İş Kanunu’ndaki haklardan yararlanmasını sağlamaktadır. Bu mektup ile Umman Çalışma Bakanlığı’na başvurarak 2 yıl süre ile Umman’da çalışma izni alınabilmektedir. İzin, süre sonunda yenilenebilir. Prosedürlerin uygulanması sonucunda oluşacak masraf işveren tarafından karşılanmaktadır.

Sultan Seyd’in ülkeyi kalkındırma politikasının bir yansıması olarak ülkede pek çok yol, köprü, enerji, su, havaalanı ve liman projesi yürütülmektedir.

Umman’da İş İmkanları

Umman’da çalışmak isteyen Türkler için en büyük seçenek, başta inşaat olmak üzere bu sektörlerde çalışmaktır.

Umman’daki Türk firmaları mühendis, muhasebeci gibi lisans eğitimi isteyen alanların yanında geçici ve dönemsel olacak şekilde çalışacak Türk işçi alımı da yapmaktadır. Türkçe ve İngilizce bilenler için çağrı merkezlerinde çalışmak, çeviri ve tercümanlık yapmak da seçenekler arasındadır. Bunun yanında bilişim teknolojisini kapsayan mesleklerde Arapça bilme gerekliliği bulunmamaktadır.

Umman’da Maaşlar

Umman’da asgari ücret 468 Dolar, kişi başına düşen milli gelir ise 13 bin Dolar’dır. Umman’da maaşlar ortalama olarak 1600 $ civarındadır. Bunun yanında aylık 50 Dolar zorunlu gıda ve ulaşım yardımı yapılmaktadır.

Umman’da maaşlar Türklerin çalışabileceği sektörlerde ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

Proje Yöneticisi 3250 $
Yazılım Geliştirici 3100 $
Elektrik Mühendisi 3050 $
Mühendis 3000 $
Makine Mühendisi 2750 $
Mimar 2600 $
Vinç Operatörü 2350 $
Çevirmen 2100 $
Kaynakçı 2050 $
Muhasebeci 2000 $
Tercüman 1900 $
İnşaat işçisi 1400 $
Müşteri Hizmetleri 1300 $

Umman’da Yaşam ve Kültürel Farklar

Ummanlılar temizliğe son derece önem veren, yabancılara karşı yardımsever ve güler yüzlü bir halktır. Ummanlı erkekler dishdasha, kadınlar ise omaniya adı verilen geleneksel kıyafetler giymektedir. Karşı cinsten birine gülümsemek halk arasında ayıp sayılmaktadır. Selamlaşırken tokalaşmak bir dostluk belirtisidir. Sultan Seyd’i eleştirmek ise hoş karşılanmamaktadır.

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Umman’da pek çok doğal ve kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Doğal obruklar, vadiler ve palmiye ağaçlarının yanında çöl kumlarından oluşan plajlar ve tertemiz denizler ülkenin doğal güzelliklerini oluşturmaktadır. Yüzme, dalış ve tırmanma sporlarının yanında çöl safarisi gibi egzotik aktiviteler revaçtadır. Jabrin Hisarı, Ulusal Müze, Khasab Kalesi gibi yerler şehrin tarihi dokusunu oluşturmaktadır.

Ülkede her sene festivaller düzenlenmektedir. Ramazan ve Kurban Bayramı gibi özel dönemlerde gerçekleştirilen ritüelleri vardır. Sanat ve kültür alanında da Salahah Turizm Festivali gibi etkinlikler yapılmakta, ocak-mart ayları arasında farklı ülkelerden gelen tiyatrocuların bulunduğu tiyatro programları düzenlenmektedir.

Umman’da Yemek Kültürü

Doğu ile batı arasında bir ticaret noktası olan Umman, oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Tavuk ve kuzu eti içeren yemeklerin yanında pilav, Ummanlılar için vazgeçilmezdir. Yemeklerde yaygın olarak Hint baharatları kullanılmaktadır. Etin şifalı bitki ve baharatlar ile zenginleştirilmesiyle yapılan shuwa, ülkenin geleneksel yemeklerinden biridir.

Umman’da Eğlence Kültürü

Umman, pek çok Arap ülkesine göre çok daha modern olsa da şeriat ile yönetildiği için alkol konusunda kısıtlamalar bulunmaktadır. Gece hayatının merkezi olan otellerin gece kulüplerinde devlet tarafından izin verildiği ölçüde alkol satışı yapılmakta, bazı gece kulüplerinde ise müzikli eğlencelere alkolsüz içecekler eşlik etmektedir.

Umman’da çalışmak yada iş kurmak ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.

Umman dışındaki ülkelerde de iş yapmak yada çalışmak isterseniz aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz;

Ukrayna’da Çalışmak, Yaşam, Iş Kurmak, Ukrayna’da Maaşlar

Kırgızistan’da Çalışmak, Yaşam – Iş Kurmak

Azerbaycan Iş Imkanları. Çok Kazanmak İsteyenlere

Iran’da Yapılabilecek En Karlı Işler – Iran’da Ticaret Yapmak

Gürcistan Iş Fırsatları. Gürcistan’da Çalışmak

Türkmenistan’da Çalışma Koşulları. Türkler Için Türkmenistan’da Iş Fırsatları

Kazakistan’da Yaşam Nasıldır? Kazakistan’da Iş Imkanları Nelerdir?

Katar’da Iş Imkanları Nelerdir? Katar’da Çalışma Hayatı Ve Sosyal Hayat

Cezayir’de Çalışmak Için 8 Neden

Suudi Arabistan Iş Imkanları Nelerdir?

10 Yorum

  1. Umman da Futbol kulubunu satin almak nasil
    Ulkede yabanci sponsorlar varmi FK ne yatirim yapan? Gelir varmi?

    1. Merhaba,

      Umman’da futbol sektörü oldukça geriden gelmektedir. ancak hızla gelişen bir sektördür. Yapacağınız yatırımın karşılığını ileride fazlası ile alırsınız.
      Umman’da yabancı sponsor bulmak çok zor değil ancak bunun için güvenilir bir partner bulmanız lazım.
      Umman Türk konsolosluğu yada Umman bakanlıklarından yardım almanız ileride sorun yaşamamanız adına önemlidir.
      iyi günler dileriz.

  2. Ummanda aşçı olarak çalışmak istiyorum iş ilanları yayınlayan bı sayfa biliyormusunuz ?

  3. Merhaba Umman’da 2 ay kadar kalıp staj yapacağım. 2 ay kadar orada yaşamak için ne kadar paraya ihtiyacım olur sizce?

  4. Merhabalar,

    Soguk almanyada uzun yillardir Ehliyet ögretmenligi yapiyorum, artik Sicak bir ülkede bu meslegimi devam ettirmek istiyorum. Ummanda benim meslegim gecerlimi veya ihtiyac varmi. BU konuda bilgilendirirseniz cok sevinirim

    Saygilar, Zeynel

  5. Maaşlar çok yüksek yazılmış
    Türkler için geçerli olabilir
    Ama 300 dolara çalışan bangali ve pakistanılar var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu