GüncelTunusYurtdışında Çalışmak

Tunus’da Çalışmak, Tunus’da Yaşam, İş Fırsatları, Maaşlar

Tunus’da Çalışmak, Tunus’da Yaşam, İş Fırsatları, Maaşlar

İçindekiler

Tunus’da Çalışmak

Afrika Kıtası’nın kuzeyinde yer alan Tunus Cumhuriyeti, Akdeniz’e kıyısı olan ve 23 bölgeye ayrılmış şekilde yönetilen bir ülkedir. Afrika Kıtası’nda olmasına karşın sadece 180 km uzaklıktaki Avrupa’nın kültürünü Tunus’un her bir köşesinde görmeniz mümkün.

Aslında Türkler için yurt dışında çalışılacak en iyi ülkeler arasında sayılmasının da sebeplerinden de bir tanesidir.  Tunus’da yaşam Türklere çok yabacı gelmemektedir. Çünkü nüfusun %98’inin Müslüman olması sayesinde Türklere yakın bir kültüre sahiptir. Avrupa’ya yakınlığı ise modernliği benimsemelerine saylamış.

Peki, Tunus’da çalışmak yaşamak kadar cezbedici mi? Tunus Cumhuriyeti’nde ne kadar para kazanabilirsiniz? Ne kadar bütçeyle geçinebilirsiniz? Hepsini madde madde yazımızda inceledik.

  • Tunus Hakkında Bilinmeyenler

Tunus Cumhuriyeti’nin resmi dili Arapçadır; ancak Fransızca dilinin de sıklıkla ticari ilişkilerde ve basılı yayınlarda görmeniz olasıdır. Hatta halkın büyük bir çoğunluğu Fransızcaya oldukça hakimdir. Başkenti ülkeyle aynı ismi taşıyan Tunus’tur. Nüfusunun %98 Müslüman %2’si ise Hıristiyanlar, Museviler ve diğer dini inançlara sahip kişilerden oluşur.

Tunus’un jeopolitik konumu büyük bir öneme sahiptir, tarih boyunca da böyle olmuştur. Tunus topraklarının Müslümanlığa geçişi, 648 yılındaki ilk İslam fethi ile başlamıştır. Yedinci yüzyılı gelindiğinde ise Tunus halkı artık Müslümanlığı kabul etmiş bir topluluk olmuştur. 1974 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katılan Tunus’un her bir köşesinde Osmanlı kültürüne rastlamak çok doğaldır.

Uzun bir dönem Osmanlı İmparatorluğu himayesinde yaşamını sürdüren Tunus Halkı, sömürgeciliğin zirveye çıktığı dönemde bu akımdan etkilendi ve 1881 yılında Fransızların eline geçti.

  • Tunus’da yaşam

Tunus’da yaşamın aslında bir bakıma eski geleneklerinden ve Fransız kültüründen esinlenilmiş bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki; kimi restoranlara giriyorsunuz çatal ve bıçak servisi gelmiyor; çünkü elle yemeği seviyorlar. Tam aksine ise de kimi eve girerken ayakkabı çıkarmanıza gerek olmuyor; çünkü Fransız kültüründen de etkilenilmiş. Bu sebeple de bu iki farklı kültürün tam ortasında bir yaşam hakim Tunus’ta.

Oldukça turist çeken bir topluluk olduğu için de Tunus’un yenileşmeye devam eden bölgelerinde Fransız kültüründen oldukça fazla esintiler görmeniz olası.

Ayrıca, bizim gibi misafirperver oluşları ve cana yakınlıkları da Türkler için Tunus’da yaşam ve Tunus’da çalışmak için imkanlarının iyi kısımlarını oluşturuyor.

  • Tunus Mutfağı

Her Akdeniz ülkesinde olduğu gibi Tunuslular da taze yiyeceklerden vazgeçemiyor. Zeytinyağı bol baharatlarla bezenmiş yemekleri meşhurdur. Acı olmadan yemek yemiyorlar neredeyse. Kahvaltı kültürleri de aynı Türkler gibidir. Bol çeşitli reçelli kahvaltı onlar için olmazsa olmazdır.

  • Tunus Ekonomisi

Tunus Cumhuriyeti’nin karasal olarak büyük bir bölümünün çöl olmasına karşın verimli topraklarda tarım çok ön plandadır. Zaten ülkenin ekonomisi de tarıma dayalıdır. Nüfusun yaklaşık %60’ına yakını tarımla geçinmektedir. Söylemeden olmaz Tunus’un bir numaralı üretimi zeytinyağıdır. Dünyanın zeytinyağı ihracatı en çok yapan ülkesidir.

Tarımdan sonra ise hayvancılık gelmektedir. Ekonomiye katkısı hayvancılığında oldukça vardır. Ağır sanayi Tunus’ta pek gelişmemiştir; ancak hafif sanayi olarak adlandırabileceğimiz deri, kağıt, gıda gibi sektörler ülkede ön plandadır.

Son zamanların Tunus için en revaçta olan sektörünü atlamamak gerekir. Turizm ve hizmet sektörleri Tunus Cumhuriyeti’nde son zamanlarda en hızlı yükselişe geçen sektördür. Pek çok yatırım yapıldığı görülmektedir. Bu alanda Tunus Cumhuriyeti’nde Türk firmaları da oldukça fazla söz sahibi olmaya başladı.

  • Tunus’da İş İmkanları

Yukarıda saydığımız alanlarda iş fırsatlarıyla çok kez karışılabilirsiniz. Özellikle son dönemin incisi turizm sektöründe, Türklere Tunus’un kapıları her zaman açıktır. Yurt dışında çalışabilmenin ilk şartı olan oturum ve çalışma vizesi Tunus Cumhuriyeti’nde ise diğer ülkelere göre nispeten kolay. Tunus ve Türkiye arasında vize muafiyeti olduğunu da belirtelim.

Eğer Tunus’a henüz gitmeden iş bulduysanız yapmanız gereken şey; işyerinin davet mektubunu ve konsolosluk tarafından istenen evrakları teslim etmenizdir.

Eğer turist olarak Tunus’a gittiğinizde iş bulduysanız da işe başlama evraklarınızı konsolosluğa iletmeniz yeterlidir.

Unutmamanız gereken nokta ise Tunus’ta dövize uygulanan ağır yaptırımlardır. Tunus gümrüğünde döviz nakit paranızı ülkeye giriş ve çıkışta kayıt altına aldırmalısınız. Aksi halde dövizinize el konulabilir ya da ülkeye girişiniz kısıtlanabilir.

  • Tunus’da maaşlar ve genel giderler

Kamu sektöründe kazançlar özel sektöre göre düşüktür. Tunus’da maaşlar Özel sektörde çok daha yüksektir. Özellikle hizmet – turizm sektöründe maaşlar ülkenin maaş ortalamasının üzerinde seyretmektedir.

Şöyle bir örnek verebiliriz; yeni mezun bir doktor 800 dolar civarı aylık kazanç elde ederken hizmet sektöründeki bir yeni mezun 1000 dolar civarında işe başlayabilmektedir.

Bu sebeple aylık Tunus’da maaşlar ve gider tablomuzu da hizmet sektöründe çalışan bir yeni mezun Türk üzerinden yapacağız:

Aylık maaş          :              1000 USD           Ortalama aylık kazanç

Ev kirası               :              190 USD              Şehir merkezinde tek yatak odalı daire

Faturalar             :              30-40 USD          Elektrik + Su + Isınma + Soğutma + Çöp

Evde İnternet     :              15 USD                Aylık

Ulaşım                 :              10 USD                Aylık otobüs bileti

Restoran             :              5 USD                  Bütçeli bir restoranda tek kişi – tek öğün

Market                :              110-120 USD     Tek kişi aylık harcama

Restoran             :              35 USD                Tek kişi bir ay içerisinde yaklaşık 3 defa dışarıda yemek

Giyinme               :              25 USD                Kot + Elbise + Spor Ayakkabı + İş ayakkabısı

Diğer                    :              65 USD                Ev masrafları, elektronik cihazlar vs.

Tunus’da çalışmak yada iş kurmak ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.

Tunus dışındaki ülkelerde de iş yapmak yada çalışmak isterseniz aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz;

Ukrayna’da Çalışmak, Yaşam, Iş Kurmak, Ukrayna’da Maaşlar

Kırgızistan’da Çalışmak, Yaşam – Iş Kurmak

Azerbaycan Iş Imkanları. Çok Kazanmak İsteyenlere

Iran’da Yapılabilecek En Karlı Işler – Iran’da Ticaret Yapmak

Gürcistan Iş Fırsatları. Gürcistan’da Çalışmak

Türkmenistan’da Çalışma Koşulları. Türkler Için Türkmenistan’da Iş Fırsatları

Kazakistan’da Yaşam Nasıldır? Kazakistan’da Iş Imkanları Nelerdir?

Katar’da Iş Imkanları Nelerdir? Katar’da Çalışma Hayatı Ve Sosyal Hayat

Cezayir’de Çalışmak Için 8 Neden

Suudi Arabistan Iş Imkanları Nelerdir?

3 Yorum

  1. Öncelikle merhaba kolay gelsin iyi çalışmalar ve bize aktardığınız bilgiler için ayrıca teşekkür ederim benim sorum şu tunusta restorant açmak istiyorum sizin izlenimleriniz nedir bu konuda olumlumu olumsuz mu olur ve ne kadar masraf gidiyor ortalama ve iş yeri açmak için neler gerekiyor teşekkür ederim iyi günler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu